Новини

На фестивалі у Костилівці випили три відра яфинівки та зекономили купу дров

 Найкращим спеціалістом з приготування баношу на цьогорічному сьомому фестивалі «Берлибаський банош», що проходив на Рахівщині у селі Костилівка, визнали Олега Панькулича. Чоловік зварив давню страву гуцулів (з кукурудзяної крупи, звареної на сметані з додаванням бринзи), використавши мінімум дров.

У конкурсі брало участь шестеро рахівчан. Оскільки 2012 рік оголошено міжнародним роком енергозаощадження, то умовою перемоги було приготування головної страви за найменшої кількості місцевих енергоресурсів (дров). «Ми роздали учасникам однакові купки дров і котли по 20 літрів, - розповіла Zaholovok.com.ua Ольга Сметанюк, голова села Костилівка, - після приготування баношу у Олега залишилося найбільше зекономленої деревини».

Журі, яке цього року оцінювало якість приготованих страв та напоїв, що їх традиційно виставляли мешканці Костилівки, складалось з чиновників та митців. Зокрема до нього увійшов композитор Олександр Злотник, який вже кілька днів головує у журі пісенного фестивалю «Веселка над Тисою» (завершився сьогодні у Тячеві). А також директор Карпатського біосферного заповідника  Федір Гамор, який також подарував Костилівці гігантську книгу побажань. За словами Ольги Сметанюк, у книзі розміром з пів стола вже почали залишати записи гості свята.

Цього року на приготування баношу пішло 200 літрів сметани. Через погіршення погоди: похолодання та дощ особливою популярністю користувалась яфинівка, міцного напою спожили три відра.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.