Новини

Війну з корупцією перенесли на 2015 рік?

Коли в країні війна і щодня гинуть люди, то всі інші події сприймаються як другорядні, а часом і взагалі походять непоміченими. Віддаючи належне боротьбі із зовнішнім ворогом, все ж не слід забувати, що в країні є надпотужний внутрішній ворог – корупція –, з яким «війна» ведеться дуже мляво, а часом, «бойові дії» просто згортаються, або ж переносяться на інший час. Саме про такий давно запланований, але незрозуміло чому перенесений, «бомбовий удар» по корупції піде мова далі.

Ще задовго до подій на Майдані, влітку 2013 року з ініціативи економічного блоку Уряду був ухвалений так званий закон про трансфертне ціноутворення.

Пересічному закарпатцю слова «трансфертне ціноутворення» мало про що говорять, відтак скажемо в двох словах, що це таке. Згідно з даними Вікіпедії, трансферне ціноутворення (англ. Funds Transfer Pricing, FTP) - реалізація товарів або послуг взаємозалежними особами за внутріфірмовими, відмінним від ринкових, цінами. Вони дозволяють перерозподіляти загальний прибуток групи осіб на користь осіб, що знаходяться в державах з більш низькими податками. Це найбільш проста й поширена схема міжнародного податкового планування, що має на меті мінімізацію сплачуваних податків. Трансферні ціни є об'єктом контролю фіскальних органів держави.

І щоб було зовсім ясно, що таке країни, з низькими податками, скажемо, що більш вживаним у нас є слово офшорні країни (Кіпр, Віргінські острови тощо).

Згідно із цим законом, під контроль мали потрапити операції між пов'язаними особами (так українські фінансово-промислові групи традиційно мінімізують податкові платежі, виводячи капітали в офшори), якщо їх загальний обсяг перевищує 50 млн. грн. на рік. У перелік операцій Міндоходов включило кредити і депозити, суми поворотної фінансової допомоги, вартість товару за договорами комісії, поруки, агентські та інші аналогічні договори, суми комісійної (агентської) винагороди та вартість інвестицій. Перші звіти бізнес мав здати до 15 травня 2014 року.

Але економічний блок уряду Яценюка не витримав удару.

За повідомленням сайту capital.ua, великі ФПГ запресували Уряд з проханнями відстрочити введення в дію цього закону, мовляв, ми не готові так швидко перебудуватися. Зрештою Уряд і ВР, в якій чимало нардепів, не зацікавлених в таких податкових новаціях, вирішили відкласти введення в дію цього закону на травень 2015 року. Але і це ще не все, що вимагали олігархи від, тепер вже колишнього, Уряду. Згідно з пропозиціями до законопроекту з боку підприємців, які є в розпорядженні «Капіталу», бізнес пропонував скасувати штрафні санкції за порушення при поданні звітності, передбачити 5% -ну можливість відхилення від «звичайної ціни» для деяких галузей і звузити коло контрольованих операцій. Іншими словами, олігархи не хочуть поступатися.

А тепер подивимося на статистику, яку наводили в Міндоходів наприкінці 2013 року, нагадаємо, що на той час закон вже був ухвалений, але не повністю вступив у дію. Так от, у другій половині 2013 року операції через офшори скоротилися відразу в сім разів!!! Разом з тим зниження імпорту було несуттєвим.

Наразі маємо невтішну картину, бо виходить, що Клименко та Арбузов почали війну з виводом грошей до офшорів, а Уряд, який прийшов після Майдану, побоявся зруйнувати корупційні схеми, і завдати по офшорам вирішального удару.

Ну і насамкінець зауважу, що закони про трансфертне ціноутворення вже давно діють в Росії, Казахстані та інших країнах пострадянського простору.

 

Микола Мельник

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.