Новини

Деформація стоп у жінок: що робити, аби запобігти хірургічному втручанню?

«Збільшена кісточка», «кісточка», «шишка» - одна із найпоширеніших хвороб стопи і проблема багатьох жінок.  Це не тільки незручність при виборі взуття, а й надокучлива біль та серйозні наслідки.

Вальгусна деформація стопи – патологія, що проявляється у вигляді деформації великого пальця: зміщується головка першої плюсневої кістки і розвивається запалення суглобів. Згодом це призводить до утворення остефітів (відростків, «кісточок, «шишок», «гульок»), викривляється плюсне-фаланговий суглоб першого пальця стопи і деформуються решта пальців.

Причини вальгусної деформації стоп різні: спадковість, м'язова дисфункція, внаслідок травми, артриту або артрозу, тривалі фізичні навантаження при ходьбі й у вертикальному положенні, неправильний вибір взуття (особливо це стосується високих підборів та взуття з вузьким носиком. Таке взуття призводить до нерівномірного розподілу навантаження, яке більше припадає на передій відділ стопи, в результаті чого виникає деформація цієї зони). Розвитку вальгусної деформації стоп теж  можуть сприяти цукровий діабет, серцево судинні та нейрогенні захворювання, ревматизм, грибки на ногах і аваскулярний некроз.

Деформація переднього відділу стоп, в основному, зустрічається у жінок. В основі розвитку викривлення пальців лежить вроджена слабкість сполучної тканини, ведуча до поперечного плоскостопості. Деформація зустрічається при безлічі захворювань, зокрема, при артриті. Розвитку деформації сприяє неправильно підібране взуття. Тісні туфлі з вузьким носком чинять негативний вплив на стопу, змушують її приймати форму туфель, і поступово призводять до утворення вальгусної деформації великого пальця. Жінки, що мають викривлення пальців частіше за все носять туфлі, які їм малі. Як жінки, так і чоловіки повинні зрозуміти, що носіння модельного взуття, взуття на високих підборах, черевик з вузькими носками може викликати прогресування деформації пальців аж до стану, при якому буде потрібна хірургічна операція.

Спочатку пацієнти скаржаться на невелику шишку, яка утворилася біля основи великого пальця. На перших порах вона не доставляє практично ніяких незручностей, але деякий дискомфорт при носінні звичайного, повсякденного взуття починає відчуватися вже з перших днів захворювання. У міру розвитку патології біль наростає, а шкіра біля кісточки стає запаленої і мозолястою, що обмежує обсяг рухів і викликає сильний біль при ходьбі. Зрештою, великий палець остаточно деформується, і з цього моменту у людини починається «веселе життя», коли кожен крок подібний подвигу, адже від найсильніших болів не рятує навіть спеціальне ортопедичне взуття.

Варто додати, що дане захворювання може нести за собою ускладнення:

  • деформуючий артроз суглобів;
  • екзостоз головок плеснових кісток;
  • хронічний бурсит;
  • внутрішні  відхилення кісток;
  • комбінована або поперечна плоскостопість.

Як тільки виявили у себе подібні симптоми – не варто баритися! Одразу візьміться за свої ноги! Бо можна «дотягнути» до того часу, коли вже буде потрібне хірургічне втручання.

 У наш час багато чого можна виправити хірургічним шляхом. Дана проблема – не виняток. Але полегшити  біль  можна простими способами, які, за умови систематичного використання,  не дадуть хворобі прогресувати, а то й зупинять ;)

Основні поради для запобігання прогресуванню хвороби

Кращим способом позбавитися від болю і прогресування хвороби-це носіння раціонального, правильно підібраного взуття. Людям, страждаючим деформацією переднього відділу стопи, рекомендується носити взуття з просторим носком і каблуком не вище 5-ти см.  

Допомагають і різних видів ортопедичні пристосування. Це вже, як кажуть, на колір і смак: лонгети, пов'язки, взуття…

На початкових стадіях зовнішньої деформації 1-го пальця полегшення приносять:

-         теплі ванночки для ніг (бажано сольові). Додайте у тепленьку воду солі і посидіть 10-15 хв, читаючи, чи дивлячись телевізор.

-          масаж стоп. Це не таке вже й дороге задоволення! Зменшення больових відчутів, розслаблення і хороший настрій гарантовані!

-         протизапальні мазі та гелі: (підійдуть  «Фастум-гель», «Гірудалгон», «Живокост»,

-         ходіння босяком або в тонких шкарпетках : на п'ятках, на внутрішній, зовнішній стороні стопи (якщо «кісточки» вже «конкретні» - не ходити на внутрішній, буде боляче!)  Поки займаєтеся хатніми справами, чому б не подбати про своє здоров'я? Чи з дитинкою пограти у «Мишку косолапого»? J

-         комплекс фізичних вправ:

1.Ляжте  на підлогу, на спину. Робимо  просту  і  достатньо  поширену вправу  – "велосипед". Імітуючи їзду  на велосипеді, відтягуйте  носок стопи вперед, коли  нога рухається від себе, і, відповідно, тягніть носок назад, коли  нога рухається  навпаки.

2. Положення сидячи на підлозі. Опертися  руками  до підлоги позаду себе,  ноги витягнуті. Тепер почергово  згинайте і  розгинайте  обидві  ноги у  гомілковостопних суглобах.

3. Вихідне положення те саме. . Активно розводьте  пальці  на ногах, як тільки можна ширше в сторони! Затримайтесь у такому положення на кілька секунд і поверніть пальці у вихідне положення.

4. Вихідне положення те саме, з упором рук на підлогу. Стискайте  пальці стоп  стоп і «розпускайте» їх в сторони, як у попередній вправі.

5. Вихідне положення – сидячи на стільці.Потребно просувати стопи, користуючись при цьому тільки пальцями. «Гусеничка» вперед і назад.

6. Вихідне положення – сидячи на стільці. Затисніть олівець або ручку між першим та другим пальцем ноги.  Тепер зробіть колові рухи ним зліва направо, а потім у зворотному напрямку. Можна малювати у повітрі круги, фігури, все, що вам заманеться J А можна і не у повітрі) Візьміть ватман  - і творіть!))

7. Вихідне положення – стоячи. Підніміть руки догори, походіть на носках, п'ятках, внутрішній (якщо «кісточки» не сильно виражені), зовнішній стороні стопи..

8.Цю вправу можна виконувати і сидячи на стільці,і на підлозі,  - як вам зручніше.   Витягніть  прямі  ноги. Тягніть на себе до упору спочатку стопу, а потім великий палець, відчуваючи суглоб. Потім витягніть стопи від себе, відчуйте себе балериною, і, наскільки зможете, згинайте пальці, роблячи акцент на великому.

Всі вправи повторювати по 8-10 разів.

 

 

Всі вищезгадані способи (а тим більше, у поєднанні)  допомагають запобігти прогресуванню деформації.

Будьте здорові!

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.