Новини

100 днів роботи у Верховній Раді України

Після Революції Гідності Верховна Рада має продемонструвати нову якість парламентаризму. Відповідальними за це є кожен із 419 народних обранців. Як один із них, переставляю на розсуд громадськості короткий звіт за перші 100 днів роботи у новому парламенті.

Загалом, як народний депутат ініціював 17  законопроектів. Перший блок стосується відновлення незалежної зовнішньої політики України та вихід з орбіти впливу країни-агресора Росії. Це законопроекти щодо скасування позаблокового статусу України та визначення курсу на євроатлантичну інтеграцію України (№1014), а також щодо припинення членства України в органах СНД та припинення сплати членських внесків до СНД (№1015).

Другий блок –  реформування судової системи в Україні – однієї з головних передумов відродження та розвитку країни. І перший із ініційованих законопроектів передбачає реформування судоустрою і статусу суддів (№1497) відповідно до європейських стандартів. Він спрямований на зміцнення незалежності суддів. Окрім того, працював у робочій групі з доопрацювання законопроектів, що стосуються судової реформи в Україні. Верховна Рада ухвалила законопроект щодо права на справедливий суд, до якого мною були внесені поправки та пропозиції, які внесли в остаточну версію закону.

Третій, але не менш важливий блок завдань – полегшення роботи волонтерів та організацій, що займають волонтерською діяльністю. Мільйони волонтерів України через недосконале законодавство зіштовхнулися з рядом обмежень у своїй діяльності. Аби зруйнувати ці бар’єри та розширити можливості для розвитку волонтерського руху в Україні, я ініціював законопроект № 1408. Також важливо підкреслити, що до розробки цього документу долучитися волонтерські організації, з якими працюють сотні тисяч волонтерів по всій країні. Законопроект прийнятий вцілому.

З цим блоком пов'язаний четвертий, надзвичайно важливий в контексті освітньої реформи. Це законопроект під номером № 2121 про визнання неформальної освіти, тобто самоосвіти. Документ «легалізує» у системі освіти різноманітні тренінги, семінари, курси, табори, вишколи та навіть самоосвіту з репетиторами і тренерами. Саме такий комплексний підхід відповідає сучасному прогресивному уявленню про освіту в Європейському Союзі та інших розвинутих країнах світу. Окрім того, змістовна неформальна освіта нерідко здобувається  волонтерами у організаціях та установах, які залучають до своєї діяльності волонтерів. Тому слід закріпити визнання державою такої освіти волонтерів і їх право на врахування факту здобуття ними названої освіти при влаштуванні на державну службу.

П’ятий напрямок. Як виходець з молодіжного громадського середовища обіцяв представляти інтереси української молоді в парламенті. І одним з перших законопроектів, внесених до Верховної Ради, стосовно підтримки розвитку молодіжних центрів в Україні став проект закону № 1248. Він допоможе створити по країні мережу молодіжних центрів, у яких безкоштовно зможуть працювати молодіжні громадські організації. Законопроект уже пройшов Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Також у цьому напрямку на прохання представників громадянського суспільства відстоюю перед Кабінетом Міністрів збереження фінансування ініціатив молодіжних громадських організацій. Адже чимало корисних проектів залишаться лише на папері, якщо Кабмін скасує постанову № 1049, відповідно до якої Міністерство молоді та спорту, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування проводять конкурси фінансування громадських ініціатив з державного та місцевого бюджетів.

Це лише перші кроки та напрацювання, які вдалося виробити у постійному діалозі з громадським середовищем. Тому наголошую, що залишаюся відкритим до співпраці, пропозицій та напрацювань.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.