Новини

20 лютого угорські страви на Закарпатті за півціни

20 лютого на Закарпатті розпочинається «Тиждень угорських страв - 2020». З цієї нагоди організатори одного з найулюбленіших зимових гастрономічних заходів розповіли деталі на пресконференції, яка відбулася «Italia Snack & Pizza» (с.Сюрте, вул.Ракоці, 59). Саме тут презентували кілька страв, які згодом подаватимуть під час «Тижня угорських страв».

Ідея проведення «Тижня угорських» страв виникла кілька років тому у представників Закарпатської Угорської Туристичної Ради. Заснована у 2014 році, організація поставила собі за мету  допомогти тим підприємцям Закарпаття, які займаються туризмом. Як зазначив голова Закарпатської Угорської Туристичної РадиАндрій Мештер, була потреба створити таку фахову організацію, яка рухатиме туризм краю в одному напрямку. «Від дня нашого заснування вдалося здійснити багато програм. Перша з них – «Тиждень угорських страв» на Закарпатті, який проводиться вже увосьме. Якщо порахувати, то виходить, що перший захід ми провели швидше, ніж була заснована наша організація. Якраз ті люди, які організовували «Тиждень угорських страв», потім заснували Раду. Важливо, щоб туристи, які приїжджають до нас з усієї України, а також із-за кордону, дізналися про угорську кухню», - каже Андрій Мештер.

 

За його словами, у перші роки проведення «Тижня угорських страв» було важко переконати рестораторів взяти участь. Але за останні 4-5 років у заході беруть участь понад 20 учасників. «Тобто тепер цей захід важливий не лише для нас, а й для тих, задля кого ми його організовуємо, – говорить Андрій Мештер. – Ми своєї мети досягли: хто приїздить до нас на Закарпаття дізнаються про угорську кухню через «Тиждень угорських страв».

Інший проект, про який розповів  голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради, це  видання гастрономічного путівника українською мовою. Тут презентуються усі заклади сфери послуг і туризму, які пропонують не тільки угорські страви, а й закарпатські. Туристів завдяки виданню зможуть знайти місцеві ресторани. Сама ідея видати такий путівник з’явилася у 2018 році, наприкінці того ж року він побачив світ як додаток до видання "Угорська кухня". Цьому виданню вдалося потрапити майже у всі куточки Угорщини.

  Іштван Грежа, уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону зазначив, що цей путівник  видання не є дослівним перекладом угорського варіанту. «Хоча ми їмо і смакуємо однакові страви, але маємо різні спогади про родинну кухню. Ця книга є слов’янською версією нашого путівника, адже головна цінність Закарпаття – колоритність. Окрім, угорської кухні я тут дізнався, що таке банош, борщ та інші українські страви. Тож чекаємо відгуки українців про наш путівник. Насамперед нашою метою було популяризувати Закарпаття не тільки за кордоном, а й по всій Україні також», – каже уповноважений міністра.

 

Також Іштван Грежа висловив побажання, щоб на Закарпатті знову почали виробляти добре вино. Адже в Угорщині після падіння комунізму було створене виноробство світового рівня, а Закарпаття колись було її історичним виноградарським краєм.

 Йосип Торпоі, почесний голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради представив гостям перекладача путівника Івана Мелеша, а також висловив вдячність за якісно пророблену роботу. «Реалізовувати такі програми в області важливо для Закарпаття, адже гастрономія – одна з тих речей через яку приїжджають туристи. Усі люблять добре поїсти, а закарпатські ресторани якраз славляться тим, що мають хорошу кухню. І нема такого закладу, аби у меню не було якоїсь угорської страви. Навіть той же бограч, якщо скуштувати у Будапешті або в Ужгороді – вони будуть різні. І це добре, це колорит. Так само різним буде борщ у Берегові і у Києві. Вважаю, що наш захід є дуже цікавим і сподіваюся, що колись проводитиметься по всій Україні, оскільки відвідати ресторан з хорошою знижкою вигідно не тільки туристам, а й місцевим мешканцям, які не щодня харчуються у таких закладах», – зауважив Йосип Торпоі.

 

Як зазначив Почесний голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради, коли почали видавати угорський варіант, то одразу звернулися до туристичних експертів, екскурсоводів. Одним із перших був Федір Шандор. Вони з ним працюють уже 10-15 років у царині туризму і домовилися про співпрацю щодо представлення путівника ще тоді, коли лиш планували видати його українською.  

Федір Шандор, професор, голова регіональної туристичної організації Закарпаття зазначив, що випуск путівника є символічним, адже 2020 рік проголошений етно-гастрономії на Закарпатті. «Хочу висловити вдячність за те, що цей путівник вийшов за межі етнічної зони угорців і піднявся у всі райони нашої області. Кожна страва зрозуміла своєму народу, і якщо хочуть її продавати іншим народам, то мають робити поправку під нього. Приємно бачити, що за останні три роки "Тижня угорських страв" з’явилися представництва в Мукачеві, Ужгороді – кордони розширилися. Сподіваюся, що вийде ще велика карта до путівника», – резюмував Федір Шандор.

 

У свою чергу власник закладу «Italia Snack & Pizza»  – учасника Тижня угорських страв Ласло Пасторніцький розповів детальніше про сам захід. «Мені приємно долучитися до організації "Тижня угорських страв", адже з цією справою я познайомився ще в Угорщині. І пропоную це колегам-рестораторам, оскільки можемо разом розвиватися. Наразі вже 21 заклад зголосився до участі до нашого заходу. Стартує дійство 20 лютого, у цей день буде -50% знижки, а у наступні три дні – -25% на страви. У всіх закладах буде окреме меню з п’яти позицій перших, других страв, десертів та напоїв – можна буде обрати на свій смак. Цього року учасники з Берегівського, Виноградівського, Мукачівського Ужгородського та Рухівського районів. Радує, що з року в рік все більше закладів приєднуються – у закарпатсько-угорської  кухні є велике майбутнє», – каже Ласло Пасторніцький.

 

Організатори наголошують, що завжди намагаються проводити захід перед великим постом, аби гості встигли насолодитися колоритними стравами.

Зокрема, у «Italia Snack & Pizza»  можна буде скуштувати істинні угорські страви: уху по-балатонськи, фанки, голубці та багато іншого.

Під час презентації заходу перед гостями із запальними угорськими танцями виступив місцевий колектив «Орхідея Тийглаша».

 

 

 

Заклади, які беруть участь у «Тижні угорських страв»:

 

Берегівський район:

 

Винний підвал сім’ї Варга, с. Бене, вул. Ракоці, 89

Тел.: +380955428004

 

Ресторан "Гелікон", с. Яноші, вул. Шевченка, 45

Тел.: +380505502217

 

Ресторан "Зустріч", с. Яноші, вул. Головна, 115/Б

Teл.: +380955404775

 

Pecторан "Кулоч", с. Косонь, вул. Бочкаі, 96

Тел.: +380966923943

 

Ресторан "Ларк", м. Берегово, вул. Б. Хмельницького, 126

Тел.: +380955608570

 

Ресторан "Мадярка", с. Велика Бийгань, вул.Головна, 168

Тел.: +380506654490

 

Ресторан "Мала Гора", м. Берегово, вул. Мужайська, б/н

Teл.: +380956489644

 

Ресторан "Мисливська Чарда", с.Гать, вул. Головна, 1/Б

Тел.: +380506113761

 

Ресторан "Фемілі", с. Велика Бийгань, вул. Миру, 1/А

Тел.: +380990203951

 

Ресторан "Ф Кока", м. Берегово, вул. Мужайська, 61

Тел.: +380503722787

 

Ресторан "Шеркерт", м. Берегово, вул. Міговка, 13

Тел.: +380956469006

 

Сільська садиба "Телетал", с. Бене, вул. Петефі, 45/Б

Тел.: +380505965756

 

Виноградівський район:

 

Ресторан "Еліза", м. Виноградів, вул. Миру, 56/А

Тел.: +380509183089

 

 

Мукачівський район:

 

Ресторанний комплекс "Порядний ґазда", м. Мукачево, вул. Ерделі, 36/А

Тел.: +380955075666

 

"Пивниця Ракоці", м. Мукачево вул. Замкова гора ,б\н, замок «Паланок»

Тел.: + 380661753888; +380508032674, +380669011318

Ужгородський район:

 

Ресторан "Italia snack and Pizza", с. Сюрте, вул. Ракоці, 59

Тел.: +380993663930

 

Ресторан "Ricco Pizza",  м. Чоп,вул.Берег, 19/3

Tel.: +380689229606

 

Ресторан "Унгварьский2, м. Ужгород,  вул. Електрозаводська, 29

Тел.: +380993011201

 

Ресторан "Ужгородський замок", м. Ужгород, вул. Капітульна, 33

Тел.: +380673120012

 

Ресторан "Угорський двір", м. Ужгород, вул. Капітульна, 24

Тел.: +380500875180

 

Сільська садиба "Дача", с. Циганівці, вул. Садова,7

Тел.: +380993425784

 

Рахівський район:

 

Ресторан "Ясіня", смт. Ясіня, вул. Карпатська, 56

Тел.: +380673122166

 

Список учасників поступово поповнюється!

  

Анастасія Маргітич, Світлана Даниш

студентки IV курсу відділення журналістики УжНУ

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.