Якби зараз хтось із Ваших земляків попросив назвати 3 пункти в Україні, які варто відвідати, що б Ви порадили?
Не буду мабуть казати про Чорнобиль, це було моє особисте бажання там побувати. Чехи при згадці про Україну відразу назвуть вам Карпати і Чорнобиль. Та я би їм назвав набагато більше місць, які потрібно відвідати. Нехай ваша перша поїздка буде в Карпати, просто щоб познайомитися з місцями, де зостався чеський слід – все Закарпаття. Гори Карпати – це для мене щось зовсім інше, ніж Альпи. Там людина вже не відпочине так, як в українських Карпатах, де в багатьох місцях ще нема сигналу мобільного. І це я кажу як плюс, а не мінус. Нема інтернету, і це теж плюс, бо людина має відпочити від електронної комунікації, просто щоб не зійти з розуму.
Потім напевно порекомендував би відвідати Львів. Саме чехам, бо поляків тут і так багато. А чехи ще належно не виявили красу Львова. Думаю, що це головним чином через довгі черги на кордонах. Тому я з нетерпінням чекаю авіа-рейсу «Брно-Львів», це має статися вже на початку наступного року. Коли запустять авіарейс між цими двома містами, тут точно збільшиться потік чеських туристів. І вони дізнаються, що тут поблизу, за кількасот кілометрів, є справжні шедеври з точки зору ЮНЕСКО в тім числі. Львів є справжнім шедевром архітектури, культури.
Третя порада – зустрічатися з людьми. Це вже не про міста, а просто про громадян України. Щоб наші люди дізналися, що українці – просто європейці. Це не східний народ, так, це пострадянський простір і, звичайно, було не можливо у той час інакше. Але на практиці насправді українці – європейці і вони думають схоже, як ми, як чехи. Маємо схожі традиції, культуру, культурні цінності.
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській республіці Євген Перебийніс розповідав нам у «Ранковій каві», що у Празі досі немає ресторану української кухні. А в Україні Ви зустрічали чеські ресторани?
Чеського ресторану не бачив. Є заклади, де варять чеське пиво під керівництвом чеських пивоварів, які приїжджають сюди, чи імпортують свої напої до України. Майже усі чеські напої тут можна купити, а саме страви не бачив.
Але я за ними ніколи не скучав, я не така людна. В Туреччині, наприклад, не скучав за свининою. Завжди там, де я працюю, звикаю до місцевої. І я не той, хто у відпустці одразу біжить в ресторан свого міста і хоче зразу всього чеського. Мені подобається їжа в Україні, тут є дуже смачні страви і людина тут повинна думати про себе, щоб не розтовстіти (
усміхається, - авт).
Мені дуже подобається, що у Західній Україні є не тільки хороші ресторани, а заклади з якоюсь ідеєю, думкою. Це дуже цікаво.