Новини

В Ужгороді стартувала передсвяткова книжкова акція «Письменник за прилавком»

Вчора, 2 грудня, в Ужгороді, у книгарні «Кобзар» розпочалася вже традиційна, щорічна передсвяткова акція «Письменник за прилавком». Відкрив подію історик, письменник Роман Офіцинський.

«Акція вже стала доброю традицією і мені приємно, що з 2012 року я розпочинаю її, оскільки на 1 грудня припадає День Романа і тому, ще з того часу, мене запрошують розпочинати цю передсвяткову подію», – зазначає Роман Офіцинський.

Цьогоріч письменник представив читачам дві свої нові книги – «Екскурсії Закарпаттям» та збірку поезій «Жура журавлів». Крім того, вже за кілька тижнів вийде ще одна історична праця письменника – книга про Карпатську Україну. Нове видання побачить світ до кінця цього року.

«Поезія, яка увійшла до книги, пов’язана з осінню, через метафору журавлів, – кожна людина переживає певні етапи свого розвитку, де треба повертатися додому, де б не був – у мріях, чи фізично десь далеко. Рано чи пізно треба повертатися додому і виконувати свою домашню роботу – у першу чергу, вдосконалюватися і бути громадянином. На нас є величезна відповідальність за майбутнє. Дехто це вважає демагогією, яка перелита в ліричну форму, але є ідеалісти, на яких і тримається Україна. Значною мірою, збірка – імажиністка. Бо через описи, через етюди, пов’язані з природою, через пейзажі  складається певний філософський зміст.  В принципі, будь-яка поезія тою чи іншою мірою відбиває політичне буття через такі метафоричні форми.  Великі поети завжди жили у складний час. І через ліричну форму проектували майбутнє», – розповідає автор.

У книзі «Жура журавлів» зібрані десятки віршів, є  переклади на англійську та французьку.

«Поезія зараз нерентабельна. І зараз дуже невеликі тиражі для поетичних збірок. Але коли ви займаєтеся поезією, ви вдосконалюєте українську мову. Можна десятки разів говорити з трибуни, що як ми бережемо мову, але варто би її і відточувати», – зазначає Роман Офіцинський.

Щодо іншої книги, що вийшла друком цьогоріч, автор каже: «Попереднє видання « Екскурсії Ужгородом» мало великий успіх. І я, в принципі, не планував продовжувати тему. Але таки взявся за упорядкування і написання книги «Екскурсії Закарпаттям». Тут 10 авторів, ми постаралися зібрати найцікавіше про наше Закарпаття.  Ця книга – для всіх, хто є патріотом краю і хоче про нього розповісти. Ми підібрали 18 екскурсій, які дають можливість будь-кому самостійно підготуватися для проведення розповіді про свій рідний край».

Нагадаємо, акція «Письменник за прилавком» триватиме в Ужгороді до 18 грудня: щодня (крім вихідних)  з 14.00 до 15.00 у книгарні «Кобзар». Підсумком акції стане нагородження переможців конкурсу «Книга на Миколая».

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.