Новини

Мирослав Скорик виступить в Ужгороді

Жовтень, що традиційно починається Міжнародним днем музики, вже подарував ужгородцям та гостям міста багато приємних творчих подій. Але все цікавіше ще попереду, адже до нас їде справжній корифей, жива легенда української музики – Мирослав Скорик.

Таких людей називають цвітом і гордістю нації. Герой України, народний артист України, Шевченківський лауреат, академік Академії мистецтв України – це далеко не повний перелік усіх звань і заслуг цього великого митця, який влітку відзначив свій 80-літній ювілей. Все життя Мирослава Михайловича сповнено насиченої і плідної праці на композиторській, музикознавчій, педагогічній ниві. Він є ініціатором і співзасновником багатьох міжнародних музичних фестивалів, а з 2011 по 2016 роки був художнім керівником Національної опери України ім.Т.Г.Шевченка.

Та найголовніше – Мирослав Скорик подарував нам і всьому людству твори надзвичайної краси і художньої цінності. Його музика, поєднуючи в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, давно завоювала серця широкого загалу, з успіхом виконується в США, Канаді, Австралії, Франції, Німеччині, Австрії, Польщі, Чехії, Словаччині, Росії, Грузії, Вірменії, країнах Балтії. М.Скорик є автором музики до фільму С.Параджанова «Тіні забутих предків», визнаного одним із дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів; монументальних творів, серед яких Духовний концерт для змішаного хору а сареllа і солістів, опера «Мойсей» за однойменною поемою І.Франка, балети «Каприси» та «Повернення Баттерфляй», кантата «Гамалія», фортепіанні та скрипкові концерти, «Гуцульський триптих» і «Карпатський концерт»; джазової та популярної музики тощо. Та найбільш упізнаваним і найчастіше виконуваним на сьогодні твором Мирослава Скорика є «Мелодія ля-мінор», написана ним до фільму «Високий перевал» і визнана духовним гімном України.

21 жовтня у Закарпатській обласній філармонії відбудеться ювілейний авторський концерт «Мирослав Скорик у стилі джаз», у якому візьмуть участь лауреат міжнародних конкурсів Львівський камерний оркестр «Академія» (керівник Артур Микитка), фортепіанний дует Оксани Рапіти та Мирослава Драгана, віолончеліст і продюсер Олександр Пірієв. У програмі буде виконано «Дендіз Рег» відомого закарпатського композитора Віктора Теличка. Диригуватиме сам маестро Мирослав Скорик! Концерт пройде у рамках XVIII фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття». Початок о 17.00.

Підготувала Таїсія Грись

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.