Новини

Млинці з мушмули. Як пройшов фестиваль «Ужгородська палачінта – 2020»

На цих вихідних в Ужгороді відбувся найулюбленіший зимовий фестиваль ужгородців «Ужгородська палачінта – 2020». Впродовж трьох днів фестиваль вражав своєю насиченістю та креативністю. Гості свята мали змогу насолодитися багатьма сирними та медовими вироби, м’ясними продуктами, напоями та родзинкою свята палачінтою.

Окрім смаколиків, на відвідувачів чекали різноманітні майстер – класи, фотозони, конкурси, виступи  народних ансамблів, танцювальних колективів і вже відомих публіці гуртів: «Марина та компанії» й «Анця». Останній з яких за для фестивалю презентував свій новий хіт – «Палачінта». Також для учасників проводились чемпіонат Ужгорода з жиму лежачи «Залізна Палачінта», на якому гості могли помірятись силою, а переможці отримали абонимент фітнес - центру Viper Gym. А також змагання «Подолання стовпа», де учасники фестивалю повинні були залізти на величезний дерев’яний стовп та стягнути з його верхівки чобіт, у якому знаходилась листівка з назвою призу.

Окремо для дітей облаштували дитячу зону з  живими тваринами, аніматорами та розвагами.

 «Палачінта – це таке свято, на яке потрібно обов’язково приходити. Воно є єдиним зимовим фестивалем в Ужгороді, на якому можна отримати масу емоцій, із задоволенням провести час та скуштувати млинців, -- каже організатор свята Володимир Білонка. --Цьогоріч на фестивалі проводилось багато розіграшів та тренінгів, сподіваюсь враження гостей залишились тільки позитивними».

«Щорічно «Палачінта» відбувається на різних локаціях міста Ужгорода. В ній беруть участь не тільки закарпатці, але й  багато представників підприємницької діяльності з різних куточків України, зокрема, Івано – Франківська, Львова та Києва. Протягом трьох днів вони готували найсмачніші палачінти з різноманітними начинками. Сподіваюсь цей фестиваль запам’ятається всім надовго» – додає ведучий фестивалю Микола Анброх.

Учасник фестивалю Богдан Турчак  цього року продав більше 1тис. млинців. Для начинок використовував шоколад, м’ясний фарш, капусту, варення з вишні, смородини, та навіть з японської мушмули (фрукт з родини розоцвілих,  найближчий родич айви та груші). Каже, що у порівнянні з минулими роками продав палачінт на багато менше.  «Думаю, це пов’язано з тим, що в Ужгороді проводились дві «Палачінти». Наше місто не настільки велике, щоб проводити таку подію в двох місцях одночасно. Але все ж таки, з кожним роком фестиваль стає більш цікавішим. Мені приємно вкотре брати в ньому участь. Головне атмосфера і хороший настрій, які ми стараємось створити для відвідувачів»,- коментує Роман.

Керівник колективу «Карпатські голоси» з с. Оноківці Олександр Сакс бере участь з своїм колективом вдруге. «Нам приємно виступати на подібних заходах. Учасники нашого чоловічого ансамблю дуже люблять співати, спів – це друга частина нашого життя, за допомогою нього ми хочемо проникнути в серця глядачів, зігріти їх в похмуру погоду, зробити все для того, щоб вони посміхались» - каже пан Олександр.

«Прийшов послухати народні пісні, скуштувати млинці та глінтвейн. Фестиваль відвідав вперше, мені він дуже сподобався, - ділиться враженнями ужгородець Віталій Монич. –  Ведучий свята не давав сумувати, весь час проводились різні конкурси та змагання. Серед страв мою увагу привернули палачінти з вишнею, вони виявились дуже смачними, думаю у кухара є особливий рецепт. «Палачінта» –   є досить колоритним фестивалем, хотілося б, щоб схожі заходи в Ужгороді проводилися частіше, бо побувавши на них, відчувається дух культури нашого краю».

Нагадаємо: Наступний фестиваль млинців –  «Варишська палачінта» відбудеться 29 лютого в Мукачеві.

Зоя Брюхович

Студентка відділення журналістики УжНУ

 Більше фото дивіться в нашому розділі Фоторепортаж 

 

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.