Новини

«Люди досі живуть у підвалах і їхнє життя не сильно змінилося», – Сергій Моргунов про «сіру зону»

В Ужгороді, у мистецькому центрі «Галерея «Ілько» відкрилася виставка фотографій Сергія Моргунова «Я це бачив». Світлини розповідають історії людей, які досі живуть у «сірій зоні» і знаходяться знаходяться вправовому, гуманітарному та інформаційному вакуумі через відсутність будь-яких повноважень та установ. Виставка відкрилася в рамках мандрівного фестивалю DOCUDAYS UA.

 «Протягом 2014-16 років я більше подорожував «сірою зоною», як волонтер, допомагали і місцевому населенню, і окремими підрозділам нашої армії. Ми намагалися відвідувати сім’ї, де є діти, де є  люди похилого віку у тих населених пунктах, де взагалі не було жодної інфраструктури, це був той час, де і магазинів не було, де і каналізації не всюди є. Ці люди залишилися сам на сам зі своїми проблемами, їм час від часу хоч якось допомагали українські військові. Вперше про подібні проблеми населення я почув у 2016 році, коли допомагав 54 батальйону розвідки біля села Луганське. Ми там будували блокпост і тоді я почув історії, як в деяких селах там де люди чекали, коли буде проїжджати військова колона українська , котра зможе підкинути їм трохи їжі, цигарок, чи ще чогось. Це був єдиний їхній зв’язок із зовнішнім світом», – розповів під час відкриття виставки Сергій Моргунов.

«За різним причинами, вони не залишали своїх осель: хтось через страх, що невідомо куди далі, хтось через стан здоров’я. Насправді тоді нашій державі не те, щоб не до цих людей було, але все одразу охопити було неможливо і в першу чергу треба було відбити агресію Російської Федерації. Згодом до цих територій почали приглядатися, було більше допомоги, як державної, так і міжнародних гуманітарних організацій. 2015-16 рік у цих селах і містечках була катастрофа, зараз уже ситуація краща, кращі умови. Хоча у деяких місцях люди досі живуть у підвалах і їхнє життя не сильно змінилося у порівнянні із 2015 роком. Так само йдуть обстріли, так само до цих людей важко дістатися, так само медична допомога – це тільки військові медики», – зазначив автор.

За словами Сергія Моргунова, за час поїздок до «сірої зони» він зробив майже 34 тисячі світлин, на виставці представлена тільки невелика їх частина: «Перед підготовкою до проекту я зрозумів і сам себе шокувати тим, що зробив майже 34 тисячі світлин за 4,5 роки. Хотілося б усім поділитися, але зробив підбірку, щоби розповісти історії окремих людей, хоча насправді ці історії схожі одна на одну, бо вони залишаються до сьогодні приблизно в однакових умовах», – сказав Сергій Моргунов.  

Більше фото дивіться у розділі "Фоторепортаж"

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.