Закарпатці готуються до улюбленого зимового свята "Ужгородська Палачінта"

Закарпатці готуються до улюбленого зимового свята "Ужгородська Палачінта"

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів "Ужгородської палачінти" – традиційного фестивалю, який проходитиме в Ужгороді (у Боздоському парку) вже увосьме.

«Ужгородська ПАЛАЧІНТА» — це гастрономічний фестиваль з різноманітною культурною та розважальною програмою, що поєднує українські і закарпатські традиції та сучасні тенденції. Назва фестивалю — «палачінта» (від угорськ. «palacsinta»), що на закарпатському діалекті означає «млинець». Також фестиваль матиме благодійне спрямування. Разом з Рухом підтримки закарпатських військових готуються заходи по збору коштів для потреб армії, а підприємці віддадуть на ці цілі частину виручки.

Детальніше про програму фестивалю, цьогорічні родзинки, конкурси та призи розказали організатори свята. Сергій Денисенко повідомив, що «Ужгородська палачінта» відбудеться 11-12 лютого у Боздоському парку. «Це традиційний фестиваль, веселе, насичене подіями, зимове свято. У 2010 році відзначалося як Масляна, а потім перетворився на «Ужгородську палачінту», - каже Сергій Денисенко. -  Це не виключно кулінарний фестиваль.

Бо якщо проводити такий взимку, то треба багато пити, щоб зігрітися. Ми робимо все, щоб наситити фест цікавою програмою: будуть конкурси, майстер-класи, виступи колективів, окрема локація для дітей, змагання, традиційно призи на стовпі, які треба дістати. А також фаєр-шоу, спалення зимової мари і фотозона. Працюємо над тим, щоб люди, які прийдуть на свято, не тільки смачно поїли, але й взяли участь у різних подіях і заходах».

Як розповів Федір Шандор, на фестиваль готують спеціальний леквар для палачінт. Адже саме ця начинка є найпоширенішою.  Безпосередньо на прес-конференції журналісти взяли участь у тестуванні лекварів, згідно з результатами, організатори визначать лек вар, який найбільш пасуватиме до млинців на цьогорічному святі. Дегустацію проводила маркетолог Алісія Возняк та один з організаторів фестивалю Володимир Білонка, учасники обирали між полуничним, брусничним, абрикосовим, айвовим лекварами та навіть з дині, які надав місцевий виробник  еко-продукції «Карпати.Насолоджуйся»

Спеціальний делікатес презентує на цьогорічному фестивалі і відомий кондитер Валентин Штефаньо. «Це один з рецептів, який готується з тістом для млинців. Називається  Каннеле Бордоле, випічка з тіста для млинців у спеціальних формочках. На фесті випікатимемо каннеле на ватрі», - заінтригував В.Штефаньо.

Ростислав Буланов зауважив, що цього року млинців буд достатньо і всім вистачить. «Зазвичай скаржаться, що мало було, - каже Р.Буланов -  Ми ще започатковуємо цього року грошовий приз за найсмачніші палачінти на фестивалі. Конкурс буде проведений на другий день фестивалю, переможець отримає золоту палачінтовку і відповідно грошовий приз. Нас підтримують партнери: це кондитер Валентин Штефаньо, ТМ Карпати. Насолоджуйся», «Екокофі», «Стакан», «Котнар», «Дастор».

На фестивалі плануються спортивні змагання під назвою Зимовий кубок - Залізна палачінта».

Сергій Денисенко також наголосив, що участь у фесті можуть брати не тільки професійні ресторатори, але й аматори. Єдина умова до всіх — у меню повинні бути палачінти. За інформацією про участь можна звертатися за тел. 0501705347 (Денис).

Окрема локація буде від Руху підтримки закарпатських військових, який активно бере участь у фестивалі кілька років поспіль. Волонтерська локація носитиме назву «Ведмежий острів», матиме цікаву програму та насичену кухню.

Організатори повідомили, що міська влада обіцяла забезпечити на дні святкувань додаткових транспорт - автобуси, які періодично відправлятимуться від площі Петефі. 

Loading...

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
CAPTCHA
Питання для відсіювання автоматичного коментування.
Введіть відповідь на питання
Loading...