Новини

Як розвивати виноградарство на Закарпатті, обговорили викладачі та студенти УжНУ

Виноградарство України втратило своє провідне значення внаслідок значного скорочення площ і продуктивності насаджень, стало малорентабельним, а в багатьох господарствах і збитковим.

Причин такого стану галузі декілька, але більшість учених і виробничників вважають, що основою кризи є велика енерго- та ресурсомісткість технології закладання виноградників, догляду за ними до плодоношення, низька якість садивного матеріалу, що безпосередньо позначається на приживлюваності саджанців, збільшенні термінів вступу кущів у плодоношення, зменшенні продуктивного потенціалу насаджень.

Щоб підвищити ефективність галузі, слід розробити прості, енерго- та ресурсомісткі технології і прийоми, які б дозволили пошити якісний склад насаджень, збільшити терміни продуктивної експлуатації виноградників, їх урожайність, зменшити собівартість вирощуваної продукції.

При очевидній доцільності та гострій потребі створення промислових виноградників за альтернативною технологією, впровадження її у виробництво стримується браком досліджень та відповідних рекомендацій.

Актуальність цих питань і зумовили нещодавню зустріч викладачів і студентів кафедри плодоовочівництва і виноградарства УжНУ та керівників проекту «Троянда Карпат» HUSKROUA 1001/041 за фінансової підтримки Європейського Союзу та визначили основні напрямки досліджень і дальшої співпраці на взаємовигідних умовах.

Заплановано провести тренінги, що тематично відповідатимуть різним етапам процесу: від обробки ґрунту, закладання та обробітку виноградника до безпосереднього виробництва вина. Студенти ознайомляться з європейськими ноу-гау у сфері виноробства, матимуть змогу опанувати навички вирощування винограду за новітніми технологіями, започаткування власної справи у сфері виноробства. 

Олена Савіна

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.