Новини

В українських Карпатах створено Асоціацію вівчарів Хустщини

18 квітня у с. Нижнє Селище відбулася знакова подія для регіону – з’їзд вівчарів Хустського району. На збори були запрошені вівчарі Хустини, експерти з розвитку туризму Федір Шандор та з розвитку територій і локальних продуктів харчування Олександр Коваль, громадські активісти та представники «Селиської сироварні», як прикладу місцевого успішного бізнесу.

На зборах велася жвава дискусія щодо проблем та перспектив розвитку вівчарства у Закарпатті та Хустському районі, зокрема. Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Сьогодні, на жаль, вівчарство занепадає, як професія. На зустрічі було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу. Головою асоціації обрано Василя Продана, вівчаря із села Липча.

Зараз  Асоціація вівчарів Хустщини – це єдине професійне об’єднання вівчарів, що створено виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці із усіма зацікавленими вівчарями району.

«Об’єднання виробників, це важливий інструмент  професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів, та завоювати довіру споживача. Окремо стоїть питання, зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козячого молока» - зазначив Олександр Коваль.

Шлях до створення асоціації – це робота не одного дня. У 2015 році, за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL), Дарина Бортнік проводила дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства і усі полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції. Для дівчини вівчарство та виготовлення бринзи стали справжнім відкриттям – працьовитість, мужність та відданість простих вівчарів, які у будь-яку погоду, серед гір, часто з незваними «сірими» гостями займаються прадавньою справою.

Того ж 2015 року відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.

«Популяризація традиційної овечої бринзи – це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах» - зазначив Федір Шандор.

 «Здоров’я людини першочергово залежить від їжі, яку вона споживає. І саме тому необхідно зберегти аутентичні традиційні продукти. А «Селиська сироварня» прийматиме  активну участь у ініціативах, які започатковує Асоціація вівчарів Хустщини», - зауважив Петро Пригара, директор «Селиської сироварні» та депутат Хустської районної ради.

«На рівні локального бізнесу, важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти. Вівчарство важка справа. Тому, це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району, про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень, це оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир – бринзу» - зазначив Орест Дель Соль, Еко-ферма "Зелений гай".

Отже,  зроблений перший важливий крок для збереження та популяризації традиційних професії вівчаря та овечої бринзи українських Карпат, що найближчим часом з’явиться на столах справжніх гурманів натуральних, автентичних, правдивих і смачних, а саме головне «мужніх» продуктів харчування.

Інна Пригара, Н. Селище

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.