Новини

Понад 1000 овець будуть героями закарпатського фестивалю «Бринза Хустщини»

11-12 травня 2019 року у селі Горінчево (Хустський район) відбудеться фестиваль «Бринза Хустщини». Мета фестивалю: привернути увагу до традицій вівчарства у Карпатах та проблем, з якими зіштовхуються вівчарі у своїй нелегкій праці. Про це детальніше розказали організатори свята.

Федір Шандор, професор, УжНУ,  розповів, що головні учасники фестивалю—вівчарі, які створили Асоціацію вівчарів Хустщини. «Найбільше поголів’я овець на території Закарпаття є саме на території Хустщини. Там є живі вівчарі, які дійсно працюють, - каже Федір Шандор. – Тому їхню продукцію та працю треба прославляти. Ми вирішили після тривалих переговорів і дискусій зробити фестиваль «Бринза Хустщини». Бринза робиться тільки з овечого чи козячогомолока, не всі це знають і під виглядом бринзи купують зовсім не бринзу. Тому Фестивальтакож буде спрямований на ліквідацію безграмотності».

У програмі фестивалю—перші овечі перегони, конкурс краси «Міс овечка 2019», кулінарний майстер-клас «Бринзова кухня». Відбудеться також 2-ий з’їзд «Асоціації сироварів Закарпаття та багато інших заходів. Зокрема, акустичний виступ гурту «Чаламада».

 «Ця ініціатива виходить від вівчарів, люди об’єдналисянавколо ідеї зберегти власну ідентичність, - каже Олександр Коваль, засновник порталу «Турінформ Закарпаття». – Мета- показати хустський продукт, який створюється людьми. Це також зустрічі з потенційними покупцями та демонстрація виготовлення бринзи. Це природа, відкритий простір і можливість вільного доступудо процесу роботи вівчарів. Фестиваль -- цікава подія, направлена на підтримку вівчарів, поширення їхнього досвіду та утримання їх від виїзду з України».

Ярослав Дуля, вівчар, голова Асоціація вівчарів Хустщини розказав про роботу Асоціації вівчарів Хустщини, яка об’єднує 10 хустських вівчарів. Асоціація працює вже третій рік.

 

Юрій Дувалка, вівчар, член асоціації займається вівчарством 15 років, батько і дідо теж були вівчарями. Має 200 овець та 100 кіз. Каже, що чимало вівчарів міняють місце роботи і їдуть на заробітки. «Встаємо щодня о 5 ранку, три рази на день доїмо кіз та овець, збираємо сир, працюємо до 22.00. Син допомагає, працюють також два найманих працівники, - пояснює Юрій Дувалка. -- Основна продукція- сир і ягнята. Цього року сніг тримався довго, тварини погано перезимували, будемо продавати ягнят». Олександр Коваль також додав, що один із завдань Асоціації є спільна домовленість про ціну бринзи. Вона на сьогодні не може коштувати менше 150 грн/кг. «Ми хочемо, щоб туристи їхали до вівчарів додому і бачили, як відбувається весь процес, купували і них натуральний продукт. Ведеться також робота з туроператорами, екскурсоводами. Розроблено сирний туристичний маршрут», - каже Олександр Коваль.

Такий фестиваль проходитиме вперше, кажуть організатори, бо:

-           заснований виробниками без грандів, влади і тд. усе тільки власними силами

-           понад 1000 овець будуть головними героями фестивалю

-           тут можна побачити як живуть вівчарі від світанку до світанку і поспілкуватись про романтику їхнього життя, і про проблеми теж

-           тут можна скуштувати найсвіжішого овечого будзу та вурди і, звісно ж, побачити як їх виготовляють

-           тут можна почути цікаві лекції про вівчарство, сільське господарство і туризм

-           відвідати перші овечі перегони

-           навчитись готувати найсмачніші страви із бринзою

-           біля фестивалю буде мінімалістичне наметове містечко для тих, хто хоче бути ближче до природи.

Ірина Бреза

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.