Новини

Гройсман в Ужгороді відвідав угорську школу і розповів, чому треба вчити українську

Сьогодні, 11 травня, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відвідав в Ужгороді загальноосвітню школу №10 з угорською мовою навчання, поспілкувався зі школярами та вчителями, завітав на уроки до молодших учнів, подивися, як проходить урок танців у школі.  

Із учнями 2 класу Прем’єр привітався по-угорськи. Відтак продовжив спілкування з дітьми на українській, запитав, як їм навчання (якраз проходив урок праці), побачив танці та співи школярів, поспілкувався з керівництвом школи та Департаменту освіти Закарпатської ОДА.  

Під час спілкування із журналістами, Володимир Гроймсан зазначив, що "мовне питання взагалі зараз використовується зовсім в іншій площині".  "Хотів би засвідчити позицію України: ми є багатонаціональна країна, багатокультурна. Особливо Закарпаття. Ми цінуємо і поважаємо права національних меншин. Ми – велика європейська нація, велика європейська країна, в якій є своя рідна українська мова. І тому ми створюємо умови для того, щоби наша рідна українська мова звучала, щоби її вивчали і щоби громадяни України нею володіли. Натомість, поряд із цим, ми будемо виконувати всі наші міжнародні зобов’язання, тому що це відповідає нашій внутрішній позиції щодо створення умов навчання мовами національних меншин, як цього передбачає законодавство", - сказав Прем'єр.  

"Сьогодні ми бачили, що діти вільно володіють українською мовою і це супер-класно, і вони повністю навчаються на мові своєї національної меншини. Це теж є прекрасно. Ця школа є символом. Але разом із тим піднімаються питання пор те, що є населені пункти, де молодь не говорить українською мовою. Це, в принципі, є порушенням прав громадян України. Тому що громадянин України має володіти українською мовою. Якщо людина отримує громадянство іншої країни, то один із самих важливих тестів – знання мови тієї країни, на громадянство якої людина претендує. Це світова практика", – сказав Володимир Гройсман під час спілкування із журналістами.

«В даному випадку можу сказати єдине: ми будемо розвивати українську мову, будемо все робити для того, аби національні меншини теж отримали свої можливості для розвитку. Багатокультурність це наш скарб, це наше надбання. По-іншому і буди не може», – додав Прем’єр-міністр.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.