Новини

Закарпатський тиждень: свята, бомба на ЗНО і Клімкін

Закарпатці все ще не можуть повірити, що великодні вихідні промайнули настільки швидко. Добре кажуть, треба було менше чекати. Але як не чекати, якщо душа так давно бажала свята,  погода така, що тільки про відпочинок і думається, а до літа ще так далеко? Зате, за звичкою, у Світлу седмицю все Закарпаття працює по-святковому: неспішно, після другого, а то й третього кавілю, без особливої бадьорості і з надією на ще три вихідні підряд :).

Інформаційний післясвятковий тиждень розпочався і з прекрасного – одразу двох чудових виставок у художньому музеї. Цього разу поціновувачів мистецтва радували роботи відомого ужгородського художника Володимира Павлишина та графіка угорки Катерини Голло. Добре, коли робочий тиждень стартує із яскравих кольорів і чітких ліній. Гарне поєднання.

 На Закарпатті готуються ще до одного фестивалю. Цього разу туристів і любителів файно поїсти і погуляти кличуть на Рахівщину, в село Костилівка. Кажуть, прийматиме гостей спонсор свята – корова Берлибашка, яка «жертвує» продукти (молоко і сметану) для ба ноша – головної страви смачного фестивалю. У Костилівці для туристів буде відкрите обійстя Берлибашки і кожен охочий зможе привезти додому… фото з коровою. Обіцяють, буде цікаво, смачно і чисто по-гуцульськи!

І взагалі на травень Сонячне Закарпаття запланувало трохи підзаробити на туристах: фестивалів, здається, знов побільшало. І, крім звичних бограчів-шашликів, незалежно від місця проведення фесту, цього разу народу пропонують і дещо оригінальне: в Ужгороді планують остаточно затвердити за містом статус кавової столиці і розбити усі стереотипи і незаслужені нагороди Львова, де кафешок понаставляли, а каву варити так і не навчилися :). "Ungvar Coffee Festival" проведуть 28-29 травня у відремонтованому скандальному  Совиному гнізду та дворику обласного художнього музею. Там, зокрема, проводитимуться Coffee-батли. Передбачена кавова вечірка, зона для дітей та купа інших цікавих заходів. Кажуть, буде дуже кавово! Ужгородці в очікуванні :).

На Закарпатті почали шукати людей із подвійним громадянством. Здавалося б, для закарпатців угорський паспорт – норма. І ніхто би за такі шукання не взявся. Але на Закарпатті є Москаль. І на цьому тижні якраз «перший пішов»: Геннадій Геннадійович  зобов’язав голову Берегівської (!) РДА в триденний строк звільнити начальника управління освіти з посади як такого, що під час перебування на державній службі отримав громадянство Угорщини. Цей факт підтверджується наявністю паспорта громадянина Угорщини. Встановлено, що тільки протягом 2015 року чоловік здійснив 20 перетинів державного кордону України через КПП «Лужанка» та КПП «Косино», користуючись паспортом громадянина Угорщини та керуючи автомобілями з угорською реєстрацією. Здавалося б, усе по букві закону, і все б нічого, якби такі самі чиновники з двома, а то й трьома паспортами не сиділи б у вищих кріслах. От недавно начальник міграційної служби у Закарпатській області спокійно і безцеремонно представився поліції чеським бізнесменом. Смішно й не дуже.

В Ужгороді – червговий бімбовий скандал. Цього разу замінували славнозвісну «бандитську» 19-у школу в Новому районі. Якраз тоді, коли одинадцятикласники складали ЗНО з української мови і літератури. Звісно, ніякої вибухівки у приміщеннях не знайшли, всі відбулися легким переляком і купою витрачених грошей на приїзд рятувальників, поліції і піротехніків… Все би пройшло ну майже з усмішкою, якби абітурієнтам (вірніше, їхнім батькам) не додалося нових проблем: школярі, які не встигли дописати роботи, будуть змушені йти на додаткову сесію ЗНО, яка відбудуться аж 14 червня. І, якщо для випускників, які планують продовжити навчання в Україні, це не так принципово, то для тих хто мріє вчитися закордоном – вступ відміняється: документи потрібні до 1 червня. Управління освіти і керівництво міста на зустрічі із збентеженими і ображеними батьками пообіцяло простити Міністерство освіти призначити додаткову сесію з української мови на травень. Але як воно буде – ніхто ніяких гарантій не дає.

Найбільш «весело» зараз юному мінеру: ужгородський першокурсник заради своєї коханої одинадцятикласниці, яка складала оте скандальне ЗНО у 19-й школі, аби «допомогти» їй просто так взяв і «замінував» аудиторії. Поліція знайшла вже і самого героя, і його телефон, викинутий в річку. Цікаво, чи встигла дівчинка дописати всі завдання? І що тепер буде з нещасним коханням? :).

На Закарпатті – поважні гості. Правда, в столицю Срібної Землі не доїхали. Міністр закордонних справ Павло Клімкін якраз перебуває у Берегові. Тут угорці саме робили заяву, про яку вчора вже написали усі центральні ЗМІ: підтримка безвізового режиму для українців. В угорській столиці Закарпаття Клімкін знову згодував людям все ту ж безвізову обіцянку: «За кілька місяців Україна досягне безвізового режиму з ЄС». «Угу», – дружно закивали закарпатці.

«Кордон повинен стати суто формальним поняттям, відзначеним на мапах і в угодах. А люди не повинні помічати кордони, розуміти, що вони живуть в одній спільноті», - не відкрив закарпатцям Америку міністр Клімкін :).

П’ятниця балує  Закарпаття чудовою погодою, ніби натякаючи на суботу-неділю і понеділок-вихідний. Так і манить усіх кудись на шашлики чи печену картоплю, з велосипедами чи пішком, з добрими друзями чи нарешті без компаній, але – подалі від суєти. Шкода тільки, що на три вихідні обіцяють дощі :).

Гарного відпочинку! Травень - це чудово!

Аня Семенюк, Zaholovok.com.ua 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.