Новини

В Ужгороді двічі презентують арт-бук молодого поета

У вівторок, 15 березня, в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка (пр. Свободи, 16) відбудеться перша літературна презентація книги «Моя підростаюча зброє» Мирослава Гончарука-Хомина. П’ята книга молодого поета - арт-бук, повноформатно проілюстрований світлинами проекту LSD-studio.

«Моя підростаюча зброє» - це одна не надто довга історія війни, одна не надто коротка історія любові, в якій автентично змогли переплестись лірика повоєнної тематики, світлини ближніх закарпатських моментів та далеких грузинсько-польських краєвидів, сформувавши, таким чином, неподільну поетичну фотострічку, за яку можна зачепитись, і якщо надто – то навіть прожити.

Основний символ збірки – фон, стрічка, тінь воєнних змін, на тлі яких відбуваються любові, ліричні, часом надто відверті, а подекуди, просто життєві сюжети, чергуються зими, висвічуються сніги, перебудовуються міста. Не обійшлось без ноти сарказму, йоти іронії, надто живих тілесних картин, надто глобальних юнацьких зневір. Попри це, все продовжується і триває, «сили тобі, маленький мій сотнику, чорного сонця, моя підростаюча зброє», бо щось клеїть людей до реальності, шиє їх серця, і врешті «смерті стане на всіх підряд, і щастя стане на всіх підряд, і тільки любові, невідомої, наче ім’я, вистачить назавжди».

«Вірші, насправді, про зиму, якої вистачить ще на декілька зим, вірші про жінок, яких ніколи не було, вірші про смерть, якщо вже на те пішло, і вірші про наснагу, лють і терпіння, бо усе це, врешті, і є життя з усім його постійним теперішнім і уявною перспективою воскреснути», - як про неї говорить сам автор. Про що дійсно ця низка віршованого циклу – судити лише читачам, і в даному випадку, не лише після прочитаного, а й після побаченого. Модеруватиме захід 15 березня організатор літклубу «Читаємо разом» Іванка Когутич. Початок о 17:00. Вхід вільний.

Друга презентація - 17 березня, о 19:00, у стінах мистецького центру «Галерея Ілько». Молодий поет, стоматолог, науковець Мирослав Гончарук-Хомин інтерактивно презентує п’яту свою збірку «Моя підростаюча зброє».

У ході півторагодинного дійства 17 березня присутні матимуть змогу поспілкуватись з автором текстів та засновниками фотопроекту, побачити повноформатну візуальну презентацію світлин – результатів роботи LSD-studio, зазнімкованих як у межах рідного Закарпаття, так і в ході чисельних індивідуальних подорожей (Грузія, Польща, Німмечина), послухати музичні експерименти Цуцкова та Гончарука-Хомина у вигляді їхнього третього міні-релізу «Smert Samuraya» та гурту «Besides», котрий відіграє добротну поет-лаундж-реггі програму. Вечір закриватиме талановитий відомий закарпатський гурт «JohnnyRides», який подарує слухачам низку васних бріт-поповських та інді-роковських композицій. Захід модеруватиме закарпатський поет – Томаш Деяк.

Під час презентацій – 15 та 17 березня – охочі зможуть прибдати літературно-графічний доробок «Моя підростаюча зброє» та просто вдало провести час.

Довідково: Мирослав Гончарук-Хомин (нар. 15.06.1991 в смт. Любар, Житомирської області). За фахом – стоматолог, за покликанням – науковець, музикант та поет. У 2014 закінчив з відзнакою стоматологічний факультет УжНУ, секретар науково-навчального центру судової стоматології, практикуючий лікар-стоматолог. Лауреат премії Національної Академії медичних наук України (2015), сертифікований спеціаліст Interpol у галузі ідентифікації осіб у випадках масових катастроф (Рейк’явік, 2015) тощо.

В арсеналі 5 поетичних збірок («Патетично «Майже все», 2012, «Ти – не 1», 2013, «Інше місто», 2013, «Polyethylenovimena», 2014, «Моя підростаюча зброє», 2016), музичні інтернет-проекти («Моя особиста передвиборча компанія», 2014, «Рядові та цивільні», 2015, «Letitmelt. Last snow on earth», 2016), кліпи, CD-альбоми (“Vok3alu”, 2014, «SmertSamuraya», 2015). Учасник творчих тандемів «Feel It» (Вінниця), «Besides» (Ужгород), автор текстів «Втрачаю контроль» (Київ).

LucidSunsDethsStudio (LSD-studio) – проект нової якісної фотографії побудованої на грі кольорів та використанні підкреслюючих спецефектів, заснований трійкою талановитих жителів Хуста – Олександром Цуцковим, Ярославом Даниловським, Романом Леткою. Авторські фото хлопців охоплюють діапазон світлин не тільки у межах Закарпаття, а й краєвиди та унікальні цільні фрагменти Грузії, Польщі, Німмечини та низки інших країн та маршрутів. 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.