Новини

Закарпатцям роз'яснили, як проходитиме мобілізація

Третя черга часткової мобілізації проводиться з метою підтримання обороноздатності держави та завершення проведення АТО.

Чим викликана необхідність третьої черги часткової мобілізації, у якій кількості та на який час мобілізують громадян України?

По-перше, складністю загальної ситуації. Наші силовики активно просуваються в зоні АТО, але надходить усе більше даних про накопичення збройних угруповань армії Росії безпосередньо біля наших кордонів. По-друге, зараз з'явилися нові завдання для військових - пов'язаних із наступом, необхідністю блокувати кордон, утримувати і контролювати визволені території.

Мобілізація – не призов

Не варто плутати мобілізацію із військовим призовом. Третя хвиля мобілізації – це поставка техніки та людських ресурсів до військових частин, які будуть вказані у директиві, що надійде до військкоматів. Для потреб армії на підприємствах мобілізовуватимуть техніку, яка може допомогти військовим дід час бойових дій – автомобілі, автобуси, спеціалізовану техніку. І ще: та кількість повісток, що отримують краяни, далеко не відповідає тій кількості, що будуть призвані до армії. Мобілізовуватимуть, у першу чергу, ті громадяни, які мають певний військовий досвід.

Хто не підлягає мобілізації

Згідно із статтею 23 закону «Про мобілізацію», мають право бути звільненими від мобілізації особи, які мають більше п’яти дітей, яким ще не виповнилося 16 років. Втім, районні військові комісари не будуть призивати чоловіків, на утриманні яких є більше трьох неповнолітніх дітей (відповідні зміни підписав і Президент). Крім того, керівники підприємств можуть «забронювати» особливо важливих працівників призовного віку, які працюватимуть в тилу. Не призиватимуть жінок, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання); зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Петро Порошенко підписав Закон, який гарантує: студентів та аспірантів денної форми навчання не призвуть на військову службу під час мобілізації. За добровольцями, які самі захочуть перервати навчання заради армії, будуть зберігати місця навчання. В тому числі, бюджетні.

Хто підлягає мобілізації

Мобілізації підлягають люди, які служили в армії. Крім того, мобілізовуватимуть тих юнаків, які були визнані непридатними для служби в армії, однак, не мають серйозних проблем із здоров’ям. Такі особи ще раз проходитимуть медкомісію. Люди, які не служили в армії, (ті, хто закінчив військову кафедру і отримав звання «молодший лейтенант» запасу) зазвичай мають таку військово-облікову спеціальність, яка відповідає цивільній освіті – будівельник, юрист.

Більшість зараз потрібних для армії людей – не вояки, а тиловики. З них мають сформувати аж 44 частини бойового забезпечення. Тилових спеціальностей маса – це медики, водії, автослюсарі, електрики, ремонтники, кухарі, зв’язківці, управлінці, правознавці. Армії зараз потрібні всі ті люди, хто забезпечить матеріальні, транспортні, побутові та інші потреби військ. У військкоматах знов дають „зелене світло” добровольцям.

Примусово нікого призвано не буде!

Непідготовлених на схід не відправлятимуть

Усі мобілізовані обов’язково проходитимуть 10-денну підготовку та бойове злагодження вже безпосередньо на полігонах, де прийматимуть присягу на вірність Україні. Час проходження бойового злагодження залежатиме від військово-облікової спеціальності бійців.

Робота і гроші

Закон гарантує збереження робочих місць за тими, хто буде мобілізований. У Міноборони визнають, що після першої хвилі було досить багато випадків, коли недбайливе начальство намагалося якось порушити права відправилися на фронт, зараз таких випадків практично не фіксується. При цьому, в Міноборони діє «гаряча лінія», на яку можуть вернутися військовослужбовці. «Відстежує» збереження робочих місць і Міністерство праці та соціальної політики - разом з військовими вони навіть проводять рейди, відстежуючи ті підприємства, звідки були мобілізовані захисники Батьківщини.

Захищати країну – обов’язок

Ми всі свідомі люди. Кожен має виконувати свій обов’язок, який прописаний у Конституції України. Третя хвиля мобілізації дасть можливість перепочинку, морально-психологічного відновлення тих військових, хто уже кілька місяців перебуває «на передовій». За рахунок прибуття нових змобілізованих сил бійці із зони АТО будуть переведені у більш спокійніші місця, багатьом із них планується надати короткотермінові відпустки.
Відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА Валерія Лунченка, створено «гарячу» пряму телефонну лінію щодо роз’яснення всіх аспектів часткової мобілізації та для швидкого реагування на повідомлення про злочини, наприклад, вимагання грошей у тих, хто підлягає мобілізації чи їхніх рідних.

Телефонуйте:

«гаряча» лінія - 0800-501-484 (з 6:00 до 22:00);

Також по всім виявленим порушенням необхідно телефонувати за цілодобовими номерами:

УМВС – 61-25-11 (чергова частина);

СБУ – 61-31-00 (чергова частина);

обласний військовий комісаріат – 67-20-67 (чергова частина);

Чопський прикордонний загін 71-13-86, 71-13-22 (чергова частина);

Мукачівський прикордонний загін – (0231) 2-25-21.

Очевидно, що в антитерористичній операції настає переломний момент, - українські військові практично взяли в оточення терористів. Наші солдати знищують ворогів, звільняючи одне за іншим населені пункти. Масштабна робота Петра Порошенка та українських дипломатів допомогла усьому цивілізованому світові зрозуміти реальну роль Кремля у збройному конфлікті. Посилюється політичний та економічний тиск на агресора, однак Росія продовжує нарощувати угрупування своїх військ на кордоні з Україною. Важливо зрозуміти, що жодна зовнішня підтримка не допоможе нам, якщо українські чоловіки не згуртуються і не стануть на захист рідної землі. Українські військові на Донбасі воюють не тільки за Донеччину та Луганщину. Вони відстоюють всю Україну, вони захищають і наше Закарпаття. Якщо агресора не зупинити, то завтра він прийде і в наші домівки. Ми повинні захистити Вітчизну – іншого виходу немa, повідомляє прес – центр ОДА.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.