Новини

Закарпатський тиждень: холод, депутатські сварки і святкова метушня

Хоч сакури на Закарпатті вже майже відцвіли, погода ні сакурове японське, ні рідне закарпатське тепло не дарувала. Закарпатці, які вже налаштувалися на кофти-футболки, знову були змушені повернутися до курток і шарфів. Новини оптимізму не додавали, а тому минулі будні пройшли в очікуванні великого Свята і ще одного «зайвого» вихідного.

Тиждень почався із ну майже тропічних радощів: в Ужгороді, крім японських вишень, які вже майже стали класикою, висадили ківі

Але не прості, а морозостійкі. Тепер, кажуть, місто зможе урожай збирати :).

«Правий сектор» на цьому тижні оголосив про створення мобілізаційного штабу. Триває набір в Національну гвардію і, крім того, військовозобов’язаних подовжують забирати в армію. Закарпатцям цього мало: створили ще і Рух опору. Зважаючи на загальнодержавний хаос, поки неясно – чому ж таки буде опиратися нове формування.Сусіди щось активно взялися допомагати Закарпаттю. Угорщина знову заявляє про підтримку, більше того – вже готова вкладати гроші в дороги. Це, які відомо, справа неблагодарна, але угорці хочуть віддати на дорогу між Береговом і Мукачевом 600 мільйонів євро. Подейкують, що тепер берегів чани замість «Теско» у Ніредьгазі їздитимуть новою євродорогою на закупки в мукачівську «Барву» :).

У когось війна, а у когось – чекіни. Закарпатські любителі Foursquare відзначили своє «професійне свято» пряниками і великою кількістю нових чекінів. До того ж,  ужгородську Свободку в синій колір одягли. За підрахунками форскверщиків, закарпатці – у десятці найактивніших.

На Страсний четвер депутати (і ужгородські, і обласні) затіяли собі сесії. І якщо міська рада справилася  порядком денним у звичайному темпі, а потім ще й оголосила перерву до наступної середи, то в облраді все було цікавіше. Депутати сварилися, подекуди вдавалися до популізму, а десь і до образ. Народні обранці не могли дійти згоди щодо думок і ставлення до головного міліціонера Закарпаття, полковника Сергія Шаранича. Крім того, депутати висловили не одностайність у розумінні поняття «громадськість». Комусь це – «20 чоловік», а комусь – «я сам народ». Словом, полковника обговорювали майже годину.

А потім в’ялися до директорів бібліотек. З обласною розібралися, а от з дитячою – із суперечками. Голова облради Іван Балога під час «непорозумінь» зупинив начальника управління культури Качура коротким «треба землю орати»: «Таким здоровим чоловіком треба землю орати, а ти впираєшся. Якраз іменно ми не наткнулися на жодну суперечку про те, щоб затвердити директора обласної бібліотеки для дітей та юнацтва». Отак-от. Тобто, іменно  так :).

У столиці Закарпаття – знову кадрові зміни. Голова облради Іван Балога звільнив свого заступника Андрія Сербайла. Але «не зовсім»: Сербайло перейшов на роботу в Закарпатську ОДА заступником губернатора Лунченка. Попри деякі «не хочу, не треба» сталися зміни і в сфері посадових крісел ужгородської мерії: заступником мера Ужгорода став Ярослав Шафарь. Новим прокурором міста призначили львів’янина Володимира Гаврилюка.

Ужгород – у тренді. Міська рада вирішила сплавити Леніна. В. о. мера Ужгорода Віктор Щадей, коментуючи проект рішення, сказав, що «раніше прокурор міста вважав, що пам’ятник є культурно-історичною цінністю, але тепер, думаю,  питань не буде». Депутати підтримали рішення і тепер пам’ятник вождю відправлять на утилізацію. Простіше – переплавлять. Кажуть, буде єпископ. Отакі культурні перетворення :).

Закарпатці метушаться: підготовка до Пасхи у самому розпалі. На ринках купа людей, на прилавках – купа продуктів, а ще кажуть, що криза. Файно живемо! Цьогорічний великодній кошик (з усіма необхідними складовими) в Ужгороді коштує близько 180 гривень. Якщо постаратися, може вийти і дешевше.

Погода на Великдень може бути трохи дощова, але Закарпаття не підводить: вже значно потепліло. На великодню ніч в Ужгороді перекриють деякі вулиці, тому подбайте про те, щоб для водіїв це не було сюрпризом. Хто не встиг зробити свої справи, часу ще є. Але клопоти – не головне. Радості вам у душі!

Гарних свят!

Аня Семенюк, Zaholovok.com.ua

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.