1 травня у комплексі«Термальні води Косино»відбувся V міжнародний Чемпіонат Бограчу та Фестиваль бограчу. Участь у фесті взяли участь сім команд, серед яких гості зі Львова та Угорщини.
Чемпіонат проводиться з метою ознайомлення з традиціями та рецептурою угорської кухні, розширення культурних зв’язків і зміцнення українсько-угорських відносин.
Програма цього річ була не менш насиченою, ніж у попередні роки. Крім головного конкурсу, було чимало атракцій, пов’язаних з національними традиціями. У ювілейному п’ятому конкурсі на найсмачніший бограч взяли участь сім команд (по 4 учасники):
- «Під дубом» (с. Холмець, Ужгородський район)
- «Астейські умілі господині» (с. Астей, Берегівський район)
- «Сабіна» (с. Рафайново, Берегівський район)
- «Kertesyek» (с. Косонь, Берегівський район)
- «Fest» (м. Львів)
- «Орошгаза» (Угорщина)
- «Черпак» (с. Серне, Мукачівський район)
Згідно з правилами, кожна команда повинна була приготувати мінімум 100 літрів бограчу. Для учасників Чемпіонат стартував о 7.00, а офіційне відкриття фестивалю розпочалося о 10.30. Детальніше про цьогорічний фестиваль розповів адміністратор комплексу «Термальні води Косино» Іван Тера: «Це вже п’ятий чемпіонат бограчу і проводиться в Україні тільки у нас. Щороку на травневі свята ми відкриваємо сезон чемпіонатом бограчу. Призовий фонд склав 65 000 гривень: перше місце 25 000, друге – 15 000, третє – 10 000, а також є приз глядацьких симпатій, який обирають відвідувачі фестивалю з призом у 15 000 гривень».
Журі оцінувало учасників за шістьма критеріями: зовнішній вигляд команди, подача страви, її вигляд, смак, гострота та після смак. У результаті запеклої боротьби переможцем стала команда «Kerteszek» із с. Косонь Берегівського району. Друге місце – команда «Сабіна» із с. Рафайново, третє – «Oroshazi» з Угорщини. А «Приз глядацьких симпатій» отримала команда «Під дубом» з Ужгородщини.
Капітан команди-переможниці «Kerteszek» розповів, що участь у змаганнях команда бере вперше. Готують бограч двох видів: копчений та не копчений. Секретний інгредієнт – дух учасників.
Традиційно для всіх учасників фестивалю кулінари приготували бограч у велетенському казані об’ємом 2500 літрів. На страву пішло півтонни м’яса, 100 кг сала і понад 900 кг картоплі.
Фото: Г. Руденко.