Цієї неділі у селі Геча на Берегівщині відбувся VІ Фестиваль леквару (варення). Всім селом тут готували густий леквар із з сливок сорту «угорка» та змагалися, хто краще його зварить.
У конкурсі зареєструвалося 10 команд, власне леквар готували сім команд, решта – інші страви угорської кухні. Взяли участь у конкурсі мешканці Берегівщини, Виноградівщини та сусідньої Угорщини. У спеціальних казанах сливи мішали цілий день. Мистецтво варіння леквару - це родинне свято, коли під час збору слив леквар варили цілодобово декілька днів. В середньому одна закладка готувалась близько 24 годин.
Витримати таку роботу було нелегко, адже саме в неділю погода була неймовірно спекотною. Через спеку фестиваль втратив і чимало туристів, які, прибувши у Гечу, повертали назад. Проте фестиваль відвідало декілька автобусів з туристичними групами, з України, Росії, Білорусії та з Угорщини. Також серед гостей фестивалю був депутат європарламенту Бейла Ковач, котрий відзначив вагому роль подібних фестивалів у збереженні культури та традицій краю.
Гості мали можливість продегустувати як свіжозварений леквар, так і продукцію минулого року. Смакували також гомбовцями, фанками і навіть голубцями з лекваром. Протягом всього дня черги були коло ФГ Тізеш із села Ботар, що на Виноградівщині, де господарі демонстрували не лише мистецтво варіння екологічного чистого варення, але й пропонували учасникам фестивалю традиційне органічне печене на мангалі м’ясо свині мангалиці та соки.
Наприкінці дня визначали переможців, оцінюючи техніку варіння, смак та консистенцію леквару. Переможці отримали путівку у Грецію. Загалом у Гечі було приготовано майже півтонни смачного сливового продукту.
«Фестиваль леквару доповнює цілий спектр гастрономічних фестивалів Закарпаття, його унікальність полягає у відтворенні традицій закарпатців, це те, що люди роблять вдома, це та культура, якою живуть на Закарпатті, - зауважив у коментарі Олександр Коваль, «Турінформ Закарпаття».
Більше фото у розділі «Фоторепортаж».