Новини

Стокгольм і шматочок Швеції. Частина 3

Початок - ТУТ.

Частина 2 - ТУТ.

Ми так і не знайшли найвужчий стокгольмський провулок Mårten Trotzigs gränd шириною 90 см.

На жаль, це була та єдина пам'ятка, про яку я встигла прочитати в готельній брошурі перед прогулянкою. Зате ми походили по закованій у лід затоці біля ратуші. Хоч і розуміли, що поводилися, як малі діти – адже ми могли провалитися у крижану воду будь-якої миті. Тим паче що до ранку лід розтанув, і на тому місці, де ми гуляли, вже була вода...

Ще ми ходили по льоду біля острова Юргорден (Djurgården). Саме у цій частині Стокгольму знаходиться всесвітньо відомий музей-село Скансен (Skansen). Тут також діють Музей Ваза (Vasamuseet), Північний музей (Nordiska museet), Біологічний музей (Biologiska museet), Художня галерея Лільєвалха (Liljevalch's Art Gallery) та багато інших пам'яток для любителів культури. Така концентрація цікавих місць на невеликій площі! Для вивчення такого великого і багатого на усілякі цікавинки міста півтора дня – це дуже і дуже мало... Тому моя Вам порада: не економте часу та грошей – за можливості роздивіться Стокгольм більш детально.

У мене є ще кілька порад.

Порада 1. Ціни у скандинавських країнах дуже високі, і це стосується не тільки столичних міст, але й маленьких сіл. Тому наберіть грошей побільше і будьте морально та матеріально готові заплатити «нормальну» ціну і в невеликій кав’ярні, і в міському транспорті (один квиток на метро коштує 36 шведських крон, хоча абонементи обійдуться дещо дешевше).

Порада 2. Більшість готелів тут, як і в багатьох європейських країнах, працюють до 22.00. Не буду лякати Вас страшними розповідями про те, як об одинадцятій вечора ми намагалися знайти у шведському місті Лунд будь-який готель, що працював би у цей час (у підсумку поїхали ночувати в Мальме). Тому, якщо Ви збираєтеся заселятися до готелю вночі, не полінуйтеся і заздалегідь попередьте адміністратора про пізній заїзд.

Але є і плюс у шведських готелів! Це відомий шведський стіл. І йдеться не про поширений у світі сніданок, де «наші» наїдаються і набирають їжі, чаю та меду на обід, вечерю і ще на місяць вперед. Мова про іншу безмежну шару, яка гріє слов'янську душу: абсолютно безкоштовно гостям готелю цілодобово (!) пропонується чай / кава та легкі закуски. Наш готель, окрім чаю та кави, пропонував: молоко різного ступеня жирності, йогурти кількох видів, 2-3 види соку, воду, кілька видів печива, крекерів, булочок, а також фрукти (яблука, груші, банани, цитрусові й навіть диню).

До речі, якщо говорити про каву і такий важливий для ужгородців процес кавування, то у шведів він має свою назву. «Фіка» означає посиденьки з кавою у колі друзів чи родини або невелику перерву під час робочого дня. Зазвичай, у післяобідній час. Типова шведська фіка складається з чашки кави і булочки з корицею. Шведи вважають, що саме в їхній країні споживання кави найвище в світі. Думаю, ужгородці би з ними посперечалися!

Далі - буде.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.