Новини

Про День матері

10 травня вся Україна відзначатиме Міжнародний день матері. Це друга неділя травня. І так щороку. Не люблю взагалі такі плаваючі свята, їх складно запам’ятати. Особливо, якщо вони не надто популярні, як той же День матері.

У дитинстві, пам'ятаю, у нас вдома навесні віно говорили про свята. Конфронтація проходила по лінії тато-мама. Ще у ті далекі 90-ті роки мій тато робив те, що зараз стало мейнстрімом: виступав проти всього російського, у тому числі і свят. 23 лютого і 8 березня він категорично відмовлявся святкувати. Хитра мама перший факт сприймала нормально, а другий її трохи нервував. Без скандалів, звісно, але любила з цього приводу посперечатися. Мовляв, усі жінки подарунки отримують, а я ні. Тато був у своїх переконаннях категоричний (він навіть фільми не любив російські, як і їх доморощену естраду) і агітував відзначати травневий День матері. От тільки у такий час він щороку був на заробітках...

А одної весни, пригадую, він таки підготувався, чи точніше підготував мене. Тато тоді зазвичай приїжджав на Пасху на тиждень чи два. З собою привіз віршик, чомусь англійською. Мені було близько 10 років, іноземну я штудіювала серйозно, тому проблем з тим не було. Згідно плану, я мала вивчити вірш і торжественно його мамі розповісти. І на листівці подарувати.

Листівка з такими фіолетовими фіалками десь залишилася дотепер у мами. Але не пам'ятаю, як я той вірш їй розповідала і чи взагалі це зробила. Але, напевно, так, бо я завжди любила і поважала свого тата. І його прохання також.

Єдине, що день батька ми так ніколи і не відзначили за все життя.... Вікі підказує, що на державному рівні день батька в Україні не визначений, а неофіційно його відзначають як у третю неділю червня так і в третю неділю вересня.... непорядок, одним словом. 

У будь-якому випадку батьків треба любити щодня. І щодня говорити їм щось приємне. Доки у нас є така можливість. Ну і купити щось на неділю треба)

І от нарешті сам вірш, з якого так багато шуму:

My dear, dear Mummy,

I love you very much.

I want you to be gay on the Mother’s Day.

Ba happy and gay on the Mother’s Day!

П.С. Щодо можливого неправильного розуміння слова gay - lighthearted and carefree.

Ex. “Nan had a gay disposition and a very pretty face.” 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.