Новини

Пахлава по-закарпатськи

У наш час, мабуть, мало-хто не куштував смачний медовий десерт – пахлаву. Я із своїм Піштою вперше спробували його в Криму, коли були у відпустці. Щогодинні заклики місцевих торговців, які ходили по пляжу, («Пахлава медовая, сладкая!») змусили нас таки придбати шматочок. Пішта та й я, чесно кажучи, були у такому захваті, що з того моменту купували собі цю смакоту кожний день.


Наразі, за вікном холод і сніг, тож я вирішила порадувати чоловіка десертом, який нагадує нам літо та море.

Оскільки пахлаву я ніколи не пекла, вирішила традиційно звернутися до інтернету по рецепт. Ох і начиталася я тонкощів випікання і різноманітних варіантів! Як виявилося, для «ідеальної пахлави» потрібні купа часу і терпіння, тож я обрала найпростіший її варіант в надії, що він буде не менш смачним.

Отож, нам потрібні:

-          слоєне тісто

-          три великі жмені вже чищених грецьких горіхів

-          цукор (2 ст. ложки)

-          мед (2 ст. ложки)

-          1 яйце

-          трохи муки

Спочатку підготувала начинку: горіхи потерла на дрібній терці, додала 2 ст. ложки цукру і перемішала. Коли терла, то шматочки трохи сипалися збоку і крупніші, та думаю такий мікс тільки смачніше.  Далі беремо яйце і відділяємо окремо жовток (білок нам, на жаль, не знадобиться, тож можна просто піджарити собі його, як перекус перед десертом, щоб не пропадав). А у жовток додаємо чайну ложку води, - так легше змазується тісто. В підготовчі процеси входить також розчинити дві столові ложки меду у 100 г теплої води.

Щоб не бабратися з тістом, я купила в магазині вже готове :). Розморозила і дістала з пакету два прямокутних листа. Щоб їх розкатати по розміру форми, знадобилося трохи муки. У тепшу простелила  папір для випікання і виклала акуратно перший лист.  Далі розгребла по ньому підготовані горіхи з цукром (вийшло товщиною в палець)  і  накрила другим прямокутником тіста.

Потім гарно змащуємо поверхню жовтком і розрізаємо верхній лист на квадратики. В коментарях до рецепту, хтось написав, що важливо не розрізати нижній, бо, коли плавлений цукор і мед протікає до тепші, він пригорає трохи, але можна потім зчистити ножем «кидь шо».  Я ж старалася не зачіпати перший лист.

Що ж, ставимо в духовку хвилин на 15-20, а потім кожні 5 хв заглядаємо – коли поверхня стала рум’яною можна діставати тепшу. Пахлава майже готова! Беремо «медову воду» і ложкою поливаємо зверху. Вона має дістатися до горіхів, тож, якщо при випіканні розрізи трохи склеїлися, можна ножем це поправити. І ставимо ще на 5 хв в духовку. Мед  додасть не тільки смаку, а й кольору та блиску.

Все готово! В кухні літають такі запахи, що мій Пішта відірвався від телевізора і притопав до мене. Я якраз вже нарізала десерт. Заварили ми собі чаю і вприкуску з пахлавою згадували тепле море та почали планувати цьогорічну подорож…

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.