Новини

Мальме

У першу чергу порадував там готель. Він не тільки люб'язно прийняв нас серед ночі (що для шведських готелів – рідкість). У відносно невисоку вартість номера (120 євро на трьох) входило ВСЕ! Це і паркінг, і wi-fi, і сніданок, і такий вже рідний шаровий шведський стіл.

Міська фортеця (Malmöhus) схожа на діючу – має рів і широкий дерев'яний міст (щоправда, останній у стані реконструкції).

Проте платний вхід з непідйомною для українця вартістю істотно вплинув на наше рішення не ходити в музей. Тому ми зробили альтернативну екскурсію Західною гаванню. Цей абсолютно новий район Мальме відомий вражаючою архітектурою ділових і житлових будівель, 200-метровою вежею «Корпус, що обертається» (Turning Torso), зеленими зонами і панорамами затоки Ересун. Кажуть, в ясний день тут можна навіть побачити відомий Ересуннський міст (про нього я ще напишу докладно).

Приємно порадували центральні вулиці, місцева ратуша (Malmö rådhus) і Церква св. Петра (Sankt Petri kyrka). Шкода, що ми не відвідали храми інших конфесій: Мальменську соборну мечеть (першу в Скандинавії) та неомавританську за стилем синагогу. Про них ми взагалі не знали нічого, це я вже зараз така розумна – прочитала після повернення додому. Ще вичитала й те, що Мальме – місто космополітичне. Тут проживають люди 164 національностей, що говорять 100 мовами, а кожен третій житель Мальме – іммігрант, який народився за межами Швеції. Ось тут вже наш багатонаціональний Ужгород – та що там Ужгород, все Закарпаття – сховається.

Ми не відвідали жодного з відомих пляжів Мальме (мої супутники не були налаштовані купатися у січні), зате прогулялися по центру міста, поблазнювали біля вуличної скульптури музикантів і зробили солодку паузу в шоколадному кафе. За 39 крон дуже приємна бабуся з міста Лунд, пригостила нас гарячим шоколадом трьох видів: чорний несолодкий, молочний з імбирем і білий з перцем чилі.

Ось так закінчилася моя 3-денна прогулянка Швецією. Фінальною крапкою став Ересуннський міст, який справив на мене одне з найсильніших вражень за всю поїздку. Про нього – мій наступний пост.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.