Новини

Майже непомітні проблеми

Я вчитель фізкультури та реабілітолог. У школі працюю півроку. Керівництво нагородило мене щастям працювати з молодшими класами :) Коли мої дітки стоять у строю «носочки до лінії», мені кожного учня дуже добре видно. І, на жаль, добре видно, у кого і які є порушення: в одного хода неправильна, в другого – порушення постави, у третього – клишоногість і т.д. Так і хочеться зібрати всіх-усіх молодих батьків, спитати, чи займаються з дитинкою, а якщо ні – то сказати хай займаються. І наголосити – ПОТРІБНО ЗАЙМАТИСЯ!

Поширені порушення ходи та постави (такі, як сутулість, сколіотична постава, клишоногість), у дошкільному та молодшому шкільному віці добре піддаються корекції, при бажанні та терпінні батьків.

Все, що для цього потрібно:

- консультація лікаря;

- масаж;

- лікувальна фізкультура;

- інші засоби лікування та реабілітації (призначаються індивідуально).

Отже,

ПОРАДА 1

Уважно прослідкуйте за своїм малюком: як сидить, ходить, бігає, наскільки правильно може повторити за вами рух.

Можливі порушення:

- порушення постави.

Нагадую, що постава – це ЗВИЧНЕ положення тіла при сидінні, стоянні, ходьбі та інших видах діяльності, котре людина приймає БЕЗ ЗАЙВОГО М'ЯЗОВОГО НАПРУЖЕННЯ, а не, коли дитинка при команді «Ану, стань рівно!» може вирівнятись і прийняти правильну поставу.

Правильна постава забезпечує оптимальне функціонування рухового апарату, формується кістками скелета, зокрема формою хребта, нервовою системою, тонусом м'язів. В нормі хребет (а отже, правильна постава) мають чотири  фізіологічні вигини: шийний  і поперековий лордози (вигин вперед) та грудний і крижовий кіфози (вигин назад).

Шийний лордоз формується у віці 1-2 міс, коли дитинка починає тримати голову (у положенні лежачи на животі). У 6-7 міс, коли дитинка вже сідає, починає формуватися поперековий лордоз. До 7-літнього віку шийний і грудний вигини уже сформовані. Вважається, що поперековий лордоз закінчує своє окостеніння до 15-16 років.

Нормальна постава дошкільника, молодшого школяра і підлітка (період статевого дозрівання) будуть дещо відрізнятися. Це пов'язане з тим, що зі зміною пропорцій тіла в різні вікові періоди стійке вертикальне положення тіла дитини досягається різним ступенем м'язових зусиль і різним взаєморозташуванням частин тіла.

Нормальна постава дитини дошкільного віку: тулуб розташовано вертикально, грудна клітка симетрична, плечі не виступають вперед, лопатки злегка виступають, живіт трохи випинається вперед, позначається поперековий лордоз, ноги випрямлені.

Нормальна постава молодшого школяра: голова і тулуб розташовані вертикально, плечі горизонтальні, лопатки притиснені до спини. Фізіологічні вигини помірно виражені. Випинання живота дещо зменшується. Спостерігається різниця у куті нахилу таза у хлопчиків та дівчаток.

Нормальна постава підлітка: вертикальне положення голови і тулуба при випрямлених ногах. Плечі опущені і знаходяться на одному рівні. Лопатки притиснені до спини. Грудна клітка симетрична. Живіт плоский. Фізіологічні вигини хребта вже добре виражені, у дівчат підкреслений лордоз, у юнаків – кіфоз.
Це основні ознаки правильної постави, які зрозумілі всім. Для більш повної картини і для того, щоб впевнитись, що у Вашої дитинки правильна постава – краще звернутися до фахівця.

Батькам варто звернути увагу на те, що:

-Є так зване поняття «косметичний дефект» (особливо у дівчат), наслідком якого часто буває зниження самооцінки та комплекс неповноцінності.

- Скривлення хребта негативно позначається на функціях внутрішніх органів, серцево-судинної, дихальної та травної систем.

- Захворювання, пов'язані зі скривленням хребта, значно знижують рівень працездатності вже з юнацького віку.

- Причинами дефектів постави можуть бути уроджені аномалії розвитку, рахіт, травми спини, психотравми, змушена поза у результаті соматичного захворювання, тривале сидіння у неправильній позі.

Найпоширеніші порушення постави на малюнку.    

 

1 - сутулість. 2 - кругловвігнута спина. 3 -  плоска спина. 4 -  асиметрична постава.

 

Дуже часто проблеми постави поєднується з плоскостопістю (деформація стопи, котра проявляється зниженням її склепінь). Причиною плоскостопості можуть бути слабкість м'язів і зв'язкового апарату, надмірне стомлення у зв'язку з тривалим перебуванням на ногах, носіння незручного взуття.  Є  аж 4 ступені деформації склепіння стопи. Для нас краще це поняття охарактеризує такий малюнок.

Профілактика плоскостопості має дуже важливе значення. Основні  та найпростіші засоби профілактики: зручне взуття, достатня фізична активність, збільшення загальної і силової витривалості м'язів нижніх кінцівок. А щодо виправлення, варто додати, що корекція плоскостопості може БУТИ ДОСЯГНУТА СИСТЕМАТИЧНИМ застосуванням спеціальних фізичних вправ! Все, що тут потрібно – просто звернутися за порадою до фахівця. Надалі, дуже легко можна долати цю проблему, займаючись вдома.

Ще одне доволі поширене порушення – клишоногість. Це деформація стопи, що характеризується її відхиленням від поздовжньої осі гомілки. Простіше кажучи, це коли дитинка ходить, як «косолапый мишка». Клишоногість може бути вродженою та набутою. Незалежно від ступеня деформації порушуються форма і функція не тільки стопи, але і ВСІЄЇ нижньої кінцівки.

Лікування вродженої клишоногості важчих ступенів здійснює ортопед. До якого, знову ж таки, ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ. Легші ступені клишоногості піддаються корекції і за допомогою фізичних пасивних та активних вправ та масажу. При своєчасному лікуванні прогноз для функції нижньої кінцівки,зазвичай, сприятливий!

ПОРАДА 2

Дуже проста: запідозрили щось – зверніться до фахівця. А ще краще хай систематично вас оглядає лікар. Тоді всім буде краще і спокійніше.

ПОРАДА 3

СИСТЕМАТИЧНО треба виконувати призначені фахівцем вправи та процедури. Без СИСТЕМАТИЧНОСТІ і ТЕРПІННЯ  нічого не буде. Запам'ятайте: після першого заняття, та навіть після другого-п'ятого ви не помітите ОСОБЛИВИХ змін та ПОКРАЩЕННЯ. Тому не варто одразу опускати руки. Пам'ятайте: систематичність і терпіння. Багато терпіння.

 

ПОРАДА 4

Подаруйте дитині здоров'я! Розвивайте її! Фізичні вправи і активність –завжди на користь: здорова дитинка, чи прихворіла. От тільки ЯКІ – оце вже за порадою до спеціаліста.

P.S. Не сочтите за дерзость! Просто поради. Писала з надією, що вони наштовхнуть вас на «мысли на этот счет»! Рада буду запитанням) Шукайте мене у ФБ та ВК.


Здоров'я вам і вашим діткам! ;) 

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.