Новини

4300 закарпатців звернулися до прокуратури за півроку

Упродовж першого півріччя цього року до прокуратури Закарпатської області з письмовими заявами звернулося близько 4300 громадян.

Організацію роботи з питань розгляду звернень в прокуратурі області спрямовано на викорінення практики підміни органів державного управління та контролю, неухильне дотримання вимог Закону України «Про прокуратуру», оскільки змінено підхід органів прокуратури до порядку вирішення звернень.

 Відтак, до інших відомств за належністю надіслано майже 1773 звернення, що складає 41% від загальної кількості звернень, які надійшли до органів прокуратури.

 У зв’язку із введенням в дію нового КПК України, який встановлює судовий порядок оскарження учасниками процесу дій та рішень слідчого і прокурора, майже на 40% зменшилась кількість вирішених скарг з питань досудового розслідування.

 Зокрема, перевірки за заявами та скаргами фізичних та юридичних осіб проводяться лише у разі їх попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади, державного нагляду (контролю), органами місцевого самоврядування, посадовими чи службовими особами відповідного рівня або неприйняття ними рішень з цих питань у встановлені строки.

 Більше як в 1,5 рази зменшилась кількість вирішених звернень з питань охорони та використання земель. Однак ще залишається значною кількість звернень даної категорії – 156, що свідчить про недостатню активність органів державного контролю щодо усунення  земельних правопорушень.

Задоволено 50 звернень, в тому числі одне – від народного депутата України. За напрямами прокурорської діяльності найбільше звернень стосувалися питань правозахисної діяльності та досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

За напрямами прокурорської діяльності найбільше звернень стосувалися питань правозахисної діяльності та досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Скарги з питань досудового розслідування становлять 8% від загальної кількості задоволених. Головним чином, це скарги на дії і рішення слідчих органів внутрішніх справ.

 Значну увагу приділено захисту прав дітей. Органами прокуратури області задоволено кожне шосте звернення з цих питань.

Задоволено майже кожне третє звернення щодо порушення законів у сфері оплати праці. 

За результатами розгляду звернень органами прокуратури прийнято 92 постанови про проведення перевірок, розпочато 3 кримінальні провадження, 1 з яких з обвинувальним актом скеровано до суду,  з метою усунення виявлених порушень внесено 21 подання, скасовано 5 незаконних актів, 19 посадових осіб притягнуто до відповідальності, заявлено позовів до суду на загальну суму 216 тис. грн.

На особистому прийомі в органах прокуратури області прийнято 944 громадян, з них 157 керівниками прокуратур, – повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.