Новини

«Щасливі діти» просять мера Ужгорода звернутися до нардепів, аби вирішити «поліетиленову» проблему

Зібрати круглий стіл та звернутися до нардепів, аби вирішити “поліетиленову” проблему, просить Богдана Андріїва ГО “Щасливі діти”.

Зменшити обіг поліетиленових пакетів у торгівельних мережах та точках роздрібної торгівлі Ужгорода, а у майбутньому — домогтися їх заборони прагнуть активісти громадської організації “Щасливі діти”. Звернення з проханням ініціювати круглий стіл, предметом обговорення якого стане це питання, вони подали міському голові Ужгорода Богдану Андріїву.

За даними ООН, щохвилини у світі використовується 10 млн пластикових пакетів. Строк розчеплення таких пакетів — від 200 років. “Ми усвідомлюємо, що будь-які зміни даються нелегко, на це потрібен час та активні дії на загальнодержавному рівні. Понад 40 країн світу вже зробили свідомий вибір на користь збереження довкілля і ввели заборону на використання та продаж поліетиленових пакетів. В Україні, на жаль, прийняття відповідного законопроекту «зависло» в повітрі. А тим часом українські сміттєзвалища розростаються і за розмірами вже в 2 рази перевищують площу Закарпатської області”, — пояснила керівник творчої майстерні “пТашка” Людмила Сюзева.

У зверненні, зокрема, йдеться:

“Зважаючи на актуальність та гостроту проблеми, усвідомлюючи необхідність її вирішення на вищих (в першу чергу, законодавчому) рівнях, звертаємося до Вас з пропозицією:

- організувати «круглий стіл» за участю представників міської ради, відповідних управлінь, науковців, екологів, представників середнього та малого бізнесу зі сфери торгівлі, громадських організацій та громадськості, під час якого обговорити ситуацію із засиллям поліетилену та непоправної шкоди екології Закарпаття, визначити конкретні кроки у напрямку подолання поліетиленозалежності містян;

- доручити відповідній комісії підготувати проект рішення про ініціативу щодо заборони використання та продажу поліетиленових пакетів у місті Ужгород, винести дане питання на сесію;

- подати звернення до Верховної Ради стосовно необхідності прийняття закону про заборону використання та продажу поліетиленових пакетів”.

“Насамперед, дещо можна робити вже сьогодні, не чекаючи прийняття «заборонних» законів на загальнодержавному рівні. Наприклад, на касах супермаркетів та інших торгівельних мереж продавці можна пропонувати альтернативу поліетиленовим пакетам і запитувати: «Вам пакет чи екоторбу?». Крім того, власники бізнесу лише виграють, якщо організують у своїх мережах пункти збору використаних поліетиленових пакетів. Можна придумати якусь систему бонусів і знижок. Зрештою, є досвід країн, які вже відмовилися від поліетиленових пакетів і його варто переймати, — зазначила Людмила Сюзева.

За інформацією представників ГО, звернення про заборону використання поліетиленових пакетів до Верховної ради вже подали Київська та Луцька міські ради. Наразі йдеться, аби цей список поповнив й Ужгород. Активісти готові співпрацювати з іншими містами України, щоб подібні звернення подали якомога більше населених пунктів, що дасть можливість зрушити це питання на законодавчому рівні.

За попередньою інформацією, круглий стіл в Ужгороді відбудеться 12 червня, - повідомляє прес-служба ГО “Щасливі діти”.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.