Новини

«Час похмурий, тому душа шукає добрі, світлі історії», – Мирослав Дочинець

Сьогодні, 6 грудня, в Ужгороді, у книгарні «Кобзар», у рамках щорічної передсвяткової акції «Письменник за прилавком» з читачами спілкувався золотий  письменник  України, лауреат Шевченківської премії, зірковий закарпатець Мирослав Дочинець.

Автор представив своїм шанувальникам і найновіші книги, і ті, які вже стали популярними і за межами України. Поспілкуватися з Мирославом Дочинцем прийшли дуже різні читачі: і за віком, і за літературними вподобаннями. Були й такі, хто ще не читав твори Дочинця, але багато чули про письменника і прийшли, аби поспілкуватися з ним і запитати, яку ж книгу автор порадить почитати першою.

Письменник  під час цьогорічної акції «Письменник за прилавком» представив дуже багато своїх книг, в тому числі й дві нові. «Жнивний рік, жнивний період , дві книжки вийшлиза цей рік. І «Світло семи днів» неочікувано для мене отримала дуже хороший відгук у різного читача і вже завоювала прихильність. Мабуть, ми шукаємо добрі, світлі історії. Час трошки похмурий, тривожний, непростий і душа шукає якогось опору і старається себе у цьому хаосі самовизначитися і себе зберегти. От я таку книжку створив – «Світло семи днів» –  різні історії, про різних людей, як вони знайшли себе, реалізувалися, як вони знаходять свою потрібність. Найостанніша книжка – «Якщо послухати мудреців». Відрадно, що вона на Форумі видавців у Львові отримала перші відзнаку – «Найкраща книжка Форуму». Несподівано для жанру. Книга – це житейські дороговкази, житейські орієнтири, це книжка на кожен день», – розповідає Мирослав Дочинець.

На питання про те, яка книжка найбільш дорога серцю, письменник відповідає: «Кажуть, що батько ніколи не вибирає серед своїх дітей когось найкращого. Але є книга, до якої більше тягнеться рука і серце, в яку, здається, найбільше вклав правди життя – це для мене «Мафтей». Вона найважче писалася, найдовше я до неї підходив, підкрадався, підлаштовувався. Це неймовірна історія про неймовірну людину. І це, думаю, наш ментальний, духовний автопортрет нашого європейського народу. Тому що тут проявляються наші цінності, наш інтелект, наша боротьба. Роман, який уже перекладений трьома мовами».

Цим днями книжки письменника роз’їдуться по всіх регіонах України: «Ми вже відправляємо  книжки по всій Україні в бібліотеки. Новостворений Український інститут книги провів акцію закупівлі книг для публічних бібліотек України. Був проведений конкурс,бібліотекарі всієї країни і читачі голосували, обирали, які книги вони хочуть бачити у своїх фондах. Вісім моїх книг опинилися у цих списках і буквально зараз іде відправка цих книг по всій Україні», – поділився Мирослав Дочинець.

«Дуже радує, що наше слово із Закарпаття йде по всіх регіонах, по всій Україні, і є потреба у ньому. Можливо, навіть більше, як тут. Наш дух, наші карпатські скарби через слово відкривають для себе всю нашу Україну», – додав письменник.

Крім того, за знаменитою книгою Мирослава Дочинця «Вічник» знімається фільм: «Українсько-польсько-британська команда уже працює над створенням цього фільму. Уже сценарій написаний, відібрані актори на роль головного героя,тобто книжка вже в роботі для створення її кіно версії. Коли і як – це вже питання складніше. Якби не ці події, які останнім часом маємо, фільм би, напевно, уже вийшов.  Замовник дуже серйозний, європеєць, до речі,українського походження, людина дуже багата і вона вирішила подати цю книжку світові у вигляді фільму, щоб показати нашого героя. Тому не ганьба перед світом, хто ми є у цьому світі», – зазначає автор «Вічника».

Нагадаємо, акція «Письменник за прилавком» триватиме в Ужгороді до 18 грудня: щодня (крім вихідних)  з 14.00 до 15.00 у книгарні «Кобзар». Підсумком акції стане нагородження переможців конкурсу «Книга на Миколая».

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.